Skip to content

Sastanak Upravnog odbora FEAMC-a u Zagrebu (EKSKLUZIVNO!)

01 Zagreb FEAMC 37

U Zagrebu održan redoviti sastanak Upravnog odbora Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC). Za potpredsjednicu FEAMC-a izabrana prof dr sc Jasenka Markeljević, članica HKLD-a

“Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo ne smije biti medicinski tretman” (Council of Europe Consultation. Working Document on End of Life)
 
U Zagrebu je od 3-5.svibnja 2013.godine održan redoviti sastanak Upravnog odbora Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC, franc. Federation Europeenne des Associations de Medecins Catholiques, engl. International Federationof Catholic Medical Associations). Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) je drugi put nakon sastanka održanog u Zagrebu 1997.g. bilo domaćin i organizator ovog važnog sastanka koji se svake godine održava u drugoj državi, članici FEAMC-a. Na sastanku se okupljaju uvaženi predstavnici iz dvadesetak europskih nacionalnih društava i stručnjaci iz područja medicinske etike.

Zagreb FEAMC-2 part 25

foto-galerijapart I

foto-galerija part II

foto-galerijapart III, photo by Gábor Fejérdy

Članove FEAMC-a su dočekali dužnosnici HKLD-a, predsjednik, dr Franjo Turalija, glasnogovornica dr sc Morana Brkljačić, predstavnik sekcije mladih dr Ivan Pavao Gradiški i članica Upravnog odbora HKLD-a; FEAMC-a i FIAMC-a (franc. Fédération Internationale des Associations Médicales Catholiques; eng. International Federation of Catholic Medical Associations) prof dr sc Jasenka Markeljević. Svim sudionicima sastanka Upravnog odbora FEAMC-a, koji je organiziran pod glavnim pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika, gospodina Milana Bandića u suradnji s Odsjekom za turizam, uručeni su promotivni poklon paketi Turističke zajednice Grada Zagreba i kovanica od 25 kuna u prigodnoj kutijici, izdana 2000.g.u suradnji autora, akademskog kipara Damira Mataušića s Hrvatskim novčarskim zavodom u povodu obilježavanja desete godišnjice osnivanja Hrvatske države s likom ljudskog fetusa koji simbolizira život.

Zagreb FEAMC-2 part 31

U petak prijepodne posjetili smo kulturne, znanstvene, povijesne, vjerske i političke institucije zahvaljući potpori i dobrodošlici njihovih dužnosnika i zaposlenika. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), akademik Zvonko Kusić, omogućio je sudionicima sastanka obilazak kulturnih znamenitosti u reprezentativnim dvoranama HAZU i Strossmayerove galerije s poznatom kolekcijom vrijednih umjetničkih slika. Naši su gosti, uz osobito poštovanje prema HAZU koju je 1861.g. osnovao biskup Josip Juraj Strossmayer, nastavili šetnju po suncu, uzduž zelenila, cvijeća i svježine vodoskoka parka Zrinjevac, prema Trgu Bana Josipa Jelačića i Zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Zagreb FEAMC-2 part 33

Zahvaljujući entuzijazmu i znanju časnih sestra: Angeliti, Lini i Jelici, pripadnicama reda Družbe kćeri Božje ljubavi, posjetili smo Muzej bl. Alojzija Stepinca; obišli Zagrebačku katedralu i vrijednu zbirku sakralnih predmeta u riznici katedrale.

Zagreb FEAMC-photo by Gabor Fejerdy 1

Slijedila je hvale vrijedna autentična prezentacija kulturnih i povijesnih znamenitosti Zagreba s emotivnim i slikovitim osvrtom na povijesna zbivanja u Hrvatskoj pod vodstvom gospodina Hrvoja Kudičeka, suradnika Turističke zajednice Grada Zagreba. Šetnjom uz tržnicu Dolac, Skalinskom ulicom, putem Krvavog mosta, živopisnim Gornjim gradom, od Kamenitih vrata s oltarom Majke Božje od kamenitih vrata- zaštitnice Zagreba; pokraj jedne od najstarijih apoteka čiji je vlasnik bio unuk Dantea Alligheria; Povijesnog muzeja i Ilirske dvorane; vidjeli smo Muzej grada Zagreba; Meštrovićev atelje i naposljetku, crkvu sv. Marka.

03 Zagreb FEAMC 1

Ispred Hrvatskog Sabora, članovima Upravnog odbora FEAMC-a pridružili su se dužnosnici HKLD-a koje je primio potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner, koji nam je omogućio i obilazak Sabora uz stručno vodstvo.

Zagreb FEAMC 6

U uvodnom izlaganju i odgovarajući na postavljena pitanja, zajedno sa zastupnikom u Saboru i Parlamentu EU, gospodinom Andrejom Plenkovićem, pojasnili su funkcioniranje političkih institucija u Hrvatskoj; naglasili značenje povijesnih događaja koji su predhodili ulasku u Europsku uniju s osvrtom na perspektive Hrvatske.

Zagreb FEAMC 19

Poslijepodne, naši gosti su se sastali sa članovima Upravnih odbora središnjice HKLD-a i podružnice Zagreb u dvorani Margarita Peraica u sjedištu Društva u Praškoj 6/II. Tom prigodom goste iz Europe pozdravili su predsjednik HKLD-a, dr. Franjo Turalija; predsjednik podružnice Zagreb, dr Rok Čivljak, i voditeljica Sekcije za tisak i glavna urednica Glasnika HKLD-a, dr sc Maja Peraica.

Zagreb FEAMC 12

Domaćinima su se lijepim riječima zahvalili na gostoprimstvu predsjednik FEAMC-a dr François Blin (Francuska) i predsjednik FIAMC-a, dr José María Simón Castellví (Španjolska). U večernjim satima prijem je priredio gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, u reprezentativnoj palači Dverce na Gornjem gradu u nazočnosti zamjenice gradonačelnika, gospođe Jelene Pavičić-Vukičević.

Zagreb FEAMC-foto by Gabor Fejerdy 1

Radni sastanak Upravnog odbora FEAMC-a održan je u subotu u hotelu Palace; ujutro je započeo uobičajenim dnevnim redom, opširnim izvješćima predsjednika FEAMC-a i FIAMC-a: dr Françoisa Blina i dr José María Simón Castellvía; ostalih dužnosnika FEAMC-a te predstavnika pojedninih članica FEAMC-a. Slijedio je osvrt na zajednički XII Kongres FEAMC-a i XXV nacionalni kongres AMCI-a koji je održan u Rimu /15-18. XI 2012, „Bioethics and Christian Europe” na kojemu je nazočio Biskup Valentin Pozaić, duhovnik FEAMC-a i HKLD-a; pozvani predavači: prof dr sc Neda Aberle i prof dr sc Jasenka Markeljević; te dr Ivan Pavao Gradiški s prezentacijim postera u koautorstvu s dr Lucijom Murgić.

Zagreb FEAMC-foto by Gabor Fejerdy 2

Jedna od glavnih tema sastanka UO FEAMC-a bila je rasprava o Dokumentu Vijeća Europe o pitanjima vezanim za kraj ljudskog života („Council of Europe Consultation. Working Document on End of Life”), koji je upućen na javnu raspravu u 21.veljaće, 2013.g. Povjerenstvo za bioetiku (DH-BIO) Vijeća Europe („Committee on Bioethics; DH-BIO of theCouncil of Europe) je na drugoj plenarnoj sjednici održanoj u prosincu 2012.g. iznijelo primjedbe na preliminarni tekst Dokumenta radne skupine.

02 Zagreb FEAMC 42

Ciljevi dokumenta se odnose na definiranje „referentnih točaka” o implementaciji postupaka i odluka, normativa i deontoloških pravila tijekom medicinskog tretmana osoba koje su pri kraju života; na poticanje rasprave koja bi pojasnila složenost različitih situacija s kojima se potencijalno možemo suočiti prilikom donošenja odluka, a koje se u različitim državama Europe različito tretiraju. U uvodu Dokumenta Vijeća Europe („Council of Europe Consultation. Working Document on End of Life”), o pitanjima vezanim za kraj ljudskog života naglaseno je da se Dokument „ne odnosi na eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo koji ne smiju biti definirani kao medicinski tretman”. Dokument je namjenjen profesionalnim zdravstvenim djelatnicima kao izvor informacija i temelj za raspravu s bolesnicima, obitelji i rodbinom ili ostalim osobama koje sudjeluju u medicinskom i socijalnom zbrinjavanju osoba koje su pri kraju života. Svi komentari, pa tako i komentari članova UO FEAMC-a na sadržaj Dokumenta će se uvažiti pilikom završnog formuliranja teksta koji će se predati tajništvu Vijeća Europe.

04 Zagreb FEAMC 33

Tajnik Povjerenstva za bioetiku Vijeća Europe, gospodin Laurence Lwoff produžio je rok za podnošenje primjedbi do 7.5.2013. kako bi članovi FEAMC-a mogli poslati komentare na sadržaj Dokumenta u kojem su razrađeni različiti aspekti problema, definirane i preporučene općenite smjernice postupanja s osobama pri kraju života koje se temelje na Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i biomedicini („Convention on Human Rights andBiomedicine”, Oviedo 1997). U raspravi na sastanku UO FEAMC-a koja je protekla u duhu konstruktivnog dijaloga s nadopunama i osvrtom na pojedine nedorečene segmente Dokumenta koji, kao što je istaknuto, se „ne odnosi na eutanaziju niti na potpomognuto samoubojstvo koji ne smiju biti definirani kao medicinski tretman”. Predsjednik FEAMC-a, dr Francois Blin uputio je objedinjene nadopune i prijedloge Povjerenstvu za bioetiku Vijeća Europe.
 
U skladu sa Statutom, na sastanku UO FEAMC-a, jednoglasno su izabrani potpredsjednici FEAMC-a: dr Bernard Ars (Belgija), dr Vincenzo Defilippis (Italija) i prof dr sc Jasenka Markeljević (Hrvatska). Prihvaćen je raniji prijedlog dr Vincenza Defilippisa da se slijedeći sastanak Upravnog odbora FEAMC-a održi u Bariju u Italiji u listopadu 2013. godine.

Zagreb FEAMC-2 part 24

Poslijepodne su se sudionici sastanka okupili u akademskoj crkvi sv. Katarine u 18 sati gdje je svečano misno slavlje predvodio Msgn dr sc Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, ujedno i dugogodišnji duhovnik HKLD-a i FEAMC-a.

Zagreb FEAMC-2 part 18

Na sv. Misi sudjelovala je naša vrhunska sopranistica Nikolina Pinko s vokalnom interpretacijom F.Schuberta: Ave Maria; C.Francka: Panis angelicus, Preludija u D-duru J.S.Bacha iz zbirke Das Wohltemperierte Klavier BWV 846, te liturgijskih skladbi iz svih dijelova svijeta kao i iz naše hrvatske baštine uz izvarednu violinsku pratnju studenta medicine, Hrvoja Tomašića.

Zagreb FEAMC-2 part 51

Navečer je održan sastanak članova UO FEAMC-a i HKLD-a s predsjednikom Hrvatskog liječničkog zbora, prof dr sc Željkom Krznarićem, koji je Nikolina Pinko popratila vrsnim vokalnim interpretacijama: Sh’ema Israel (Pnz 6,4); G.Bizet: L’amour – aria Carmen iz istoimene opere; E.deCurtis: Non ti scordar di me i J.Newton: Amazinggrace uz violinsku pratnju Hrvoja Tomašića. Trodnevni susret završio je u nedjelju 5. svibnja u 10 sati misnim slavljem u Zagrebačkoj katedrali.

Napisali: prof dr sc Jasenka Markeljević, Rok Čivljak, dr med