Sanela Nuhanović, kustosica Gradske galerije Collegium Artisticum
collegium@open.net.ba

Gradska galerija Collegium artisticum
Terezije bb, Centar Skenderija, Sarajevo, B i H
izložba fotografija
Ismar Mujezinović
Slučajni susreti
od 05. 05. (od 20.00 do 21.00 sati) do 21. 05. 2011.

Ismar Mujezinović je rođen je 1942. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1966. godine. Saradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu do 1969., a šef Katedre za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1979. godine. Studijski je boravio u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj. Živi i radi u Ljubljani, Sarajevu i Lovrečici.
Pored slikarstva (ciklusi: Tlocrti, Izlazi i Prolazi; Romantičari; Erotike; Restoran masovne ishrane; itd.) bavi se i video artom (autor je muzičkih video spotova sa naglašenom likovnom estetikom, dokumentarnih zapisa i hronika, itd.); filmom (autor je art filmova Crvenkapica se crveni i Enigma, scenografije i dizajna kostima za igrane filmove); fotografijom (autor je velikog broja radova iz koga se izdvaja tema žena i ženski prostori); grafikom i grafičkim dizajnom (autor je višestruko nagrađivanih zvaničnih plakata za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, dizajna za filmske i izložbene plakate, dizajna i ilustracija za knjige i kataloge); književnošću (autor je romana Ring i Crvenkapica, scenarija za svoje autorske filmove i tekstova pjesama za svoju muziku).

Izlagao je samostalno u Sarajevu, Zagrebu, Tuzli, Ljubljani, Banja Luci, Mostaru, Oslu, Stavangeru, San Diegu, Splitu, Poreču, Rovinju, Rijeci, Opatiji. Učestvovao je u grupnim izlagačkim projektima u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu, Karakasu, Bejrutu, Tokiju, Aleksandriji, Minhenu, Helsinkiju, Budimpešti, Sofiji, Kairu, Bolonji, Pragu, Milanu, Frankfurtu, Parizu, Rabatu, Kopenhagenu, Ferari, itd.

Za slikarstvo je nagrađivan tri puta u Sarajevu (Prva nagrada na Salonu mladih 1967; Prva nagrada na V Sarajevskom salonu 1970; Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 1979.), dva puta u Zagrebu (Prva nagrada na Salonu mladih 1969;  Vjesnikova nagrada Josip Račić 1979.), u Beogradu (Otkupna nagrada na Drugoj izložbi NOB u delima likovnih umetnika 1966.), u Čačku (Prva nagrada na Memorijalu Nadežde Petrović 1972.), u Francavilla al Mare (Premio d Ortona 1973.), itd.

Za zvanične plakate Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984, nagrađen je u Briselu, Oslu i Beču.

U okviru višegodišnjeg društvenog angažmana u Sarajevu pokrenuo je i pomogao realizaciju nekoliko uspješnih projekata: Collegium Artisticum, Deset ateljea za mlade članove društva, Prodajni salon za ULUPUBiH, Skupni atelje za grupu ZVONO, …

Akademija-Art.hr
03.05.2011.