Skip to content

Sanaderov prigovor na stručnu procjenu Igora Zidić

Igor Zidic

Financijski vještaci Mirta Tomljanović i Zrinko Ručević danas su ispitani kao posljednji svjedoci na suđenju bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci u slučaju Fimi media, a idući tjedan optuženici bi trebali početi iznositi svoje obrane

Sutkinja Ivana Čalić izvijestila je da će se obrane iznositi od ponedjeljka, a prvi na redu je Sanader, nepravomoćni osuđenik za ratno profiterstvo, kojega tužiteljstvo tereti u više korupcijskih afera.

Na današnjoj raspravi sutkinja je odbila prijedloge odvjetnika HDZ-a da se provedu dodatna knjigovodstveno-financijska vještačenja, ali i Sanaderove obrane da se ispitaju svjedoci koji bi nanovo procijenili njegove zaplijenjene umjetnine.

Obrana tvrdi da ne stoji procjena povjesničara umjetnosti Igora Zidića kako umjetnine imaju univerzalnu vrijednost. ‘Nemoguće je da neka slika jednako vrijedi danas kao i osamdesetih kada je kupljena’, kazao je Sanader, no sutkinja Čalić odbila je njegov zahtjev da se to unese u sudski zapisnik.

Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se stranka iz koje je u međuvremenu izbačen brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Više Sanaderovih ministara i stranačkih dužnosnika kazali su tijekom suđenja da su za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond, čuli iz medija, kao i da je Sanaderova riječ bila ‘zadnja’ na sjednicama svih stranačkih tijela.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa.

Kada optuženici iznesu obrane uslijedit će završni govori Uskoka i obrane, a potom i izricanje presude u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici. (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Hina/tportal.hr)