Samostalne Izložbe Krešimire Gojanović i Ive Mihanović

  

Galerija Crocrodeal, Centar Cvjetni – na prvom katu, Trg Petra Preradovića, Zagreb

Krešimira Gojanović i Ive Mihanović
od 12. 09. (u 20.00 sati) do 30. 09. 2012.
 
 
Krešimira Gojanović
Krešimira Gojanovićrođena je 13. 2. 1970. u Osijeku, Hrvatska. 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a 1993. diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – klasa prof. Ante Kuduza. 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana – smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču. Osim slikarstvom i grafikom, bavi se još grafičkim i web dizajnom, fotografijom, ilustracijom i likovnom teorijom, te osmišljavanjem i organizacijom kreativnih radionica za djecu i odrasle. Sudjelovala je na četrdesetak samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na brojnim umjetničkim kolonijama i humanitarnim akcijama. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.
Glavni interes autorice kojem se ona sustavno posvećuje kroz svoj dosadašnji umjetnički rad jeste očuvanje tradicionalnih umjetničkih disciplina, kao što su slikarstvo, crtež i ilustracija, pa i kroz tematiku i sadržaje njezinih djela, koja su posvećena europskoj mitologiji – grčkoj, staroslavenskoj, keltskoj, rimskoj.gdje ona kroz spoj staroga i novoga otjelotvoruje i svijet svoje lične simbolike. Baveći se arhetipskom simbolikom starih mitova, Krešimira istražuje neke univerzalne teme koje su zajedničke svim ljudima u svim vremenima i prostorima, kao što su Život – Smrt – Preobrazba – Regeneracija, kada u dodiru sa osobnim nesvjesnim pojedinac pokušava spoznati univerzalne zakonitosti prirode i svijeta koji ga okružuje, te svoje spoznaje onda transformira u individualno kreativno iskustvo, sa suvremenim odmakom današnjice.
 
 
Iva Mihanović
Iva Mihanović, rođena 17. 06.1980. u Zagrebu. Završila kiparstvo na ALU Zagreb u klasi Slavomira Drinkovića. Studirala na odjelu tekstila i multimedije na Likovnoj akademiji u Poznanu, Poljska. Profesionalno radi i usavršava se na likovnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je više javnih skulptura u Hrvatskoj i Austriji. Član je HDLU od 2008, a HZSU-a od 2011. Zadnje tri godine posvećuje istraživanju novom likovnom izrazu svjetlo u skulpturi. Osim luminokiparstvom bavi se još scenografijom, dizajnom nakita i ambientalnim instalacijama.
Skulpture svjetleći objekti su figurativne i apstraktne forme koje jednim djelom prikazuju red i čistoću proporcija, a s druge strane opisuju fluidnost, elemente prirode i silinu energije. Skulpture prožete svjetlom koje naglašava formu i sadržaj djela, neiscrpno je poigravanje sa varijacijama na pomake, lomove i transformacije dijelova skulpturalnog tijela.

Akademija-Art