Samostalna izložba slika Davora Vukovića u Splitu

davor vukovic 1

davor vukovic 1

Otvorenje izložbe slika Davora Vukovića s prošlogodišnje samostalne izložbe u njujorškoj Broadway Gallery, dopunjene recentnim radovima održat će se u Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci. Svečanost otvorenja izložbe je 11. travnja 2013. u 19 sati. Izložba se može pogledati od od 9.–30. travnja.

Predgovor katalogu izložbe, koji je ujedno i katalog izložbe u Veleposlanstvu RH u Beču u 2014., napisali su povjesničarka umjetnosti dr.sc. Mirjana Repanić- Braun i njujorški konceptualni umjetnik i vlasnik Broadway Gallery i NY Arts Magazine, gospodin Abraham Lubelski.

Izložbu će otvoriti pročelnica Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita, gospođa Maja Munivrana.

Nakon brojnih samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, predstavljanja njegove monografije u muzeju Mimara u Zagrebu, koju je napisao Darko Glavan a uredio akademik Tonko Maroević, četvrte skupne međunarodne izložbe u New Yorku, hrvatskom slikaru Davoru Vukoviću ugledna njujorška Broadway Gallery, od 24. listopada do 12. studenog 2012. priredila je i njegovu prvu samostalnu izložbu u New Yorku.

Većina od četrdesetak radova, uz ranije radove i najnovije radove nastale u ovoj godini, koje će autor izložiti u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu su slike s njujorške izložbe, koje će splitska kulturna javnost biti u prilici vidjeti po prvi put.

Povodom izložbe koja se iz New Yorka u travnju seli u Split, pored većine hrvatskih medija, izrazito povoljne ocjene njegovog rada dali su istaknuti američki likovni kritičari u više članaka u International Art Fairs Newspaper i NY Arts Magazinu, a dobrodošlicu slikaru svojim pismom izrazio je Ured gradonačelnika New Yorka gospodina Michaela R. Bloomberga, ocjenjujući ga „izvanrednim koloristom”. Guverner države New York gospodin Andrew M. Cuomo ukazao mu je čast upućujući njegovu monografiju u New York State Library, s navodom da „svi njujorčani imaju prilike pročitati i vidjeti ove sjajne primjerke moderne hrvatske umjetnosti”. Pohvalu monografiji izrazio je i direktor međunarodnog programa njujorškog Museum of Modern Art ( MoMA) gosp. Jay A. Levenson.

„Osobno, provokativno i energično, na razmeđi figurativnog, apstraktnog i akcijskog, slikarstvo Davora Vukovića prepoznatljivo je po pulsirajućem, izravnom koloritu i slobodnoj gesti, intuitivnom građenju kompozicije i reminiscencijama na primorski pejzaž. Na prvi pogled intenzivno, nesputano i razigrano, ono posjeduje i svoju drugu, gotovo halucinantnu i psihodeličnu dimenziju”.
iz osvrta Abrahama Lubelskog, u International Art Fairs Newspaper 17. March 2012. i NY Arts Magazine, Vol 19 Spring 2012.)

„U najnovijem ciklusu, u samosvjesnim dinamičnim slikama Arhipelaga predstavljenim američkoj publici na samostalnoj izložbi u njujorškoj Broadway Gallery u listopadu i studenom 2012., popraćenim uvodnim tekstom Abrahama Lubelskog, očituje se, u većoj mjeri nego u ranijim djelima, slikareva lakoća stvaranja i hedonizam boje, eksperimentiranje s prostorom i teksturom. Nevjerojatna energija oslobođena u kreativnim dijalozima s platnom dopire do promatrača snažnije i izravnije no ikad. Unatoč nemirnim kompozicijama i složenim kontrastima filigranskog i sumarnog u strukturi slika, ne gubimo se u iznalaženju detalja − zatečeni impaktom cjelina prihvaćamo ih bez pogovora.”
(iz predgovora dr.sc. Mirjane Repanić-Braun)

davor vukovic 2

Biografija

Hrvatski slikar i pjesnik Davor Vuković (1951.) dobitnik je Plakete grada Zagreba za slikarstvo (1985.), Plakete grada Zaprešića za poeziju (2004.) i Nagrade grada Zaprešića u znak javnog priznanja za zasluge na području kulture i umjetnosti za doprinos promidžbi i ugledu Grada Zaprešića u Hrvatskoj i inozemstvu (2012.).

Do danas je održao preko 60 samostalnih i 50 skupnih, internacionalnih, koncepcijskih, trijenalnih i revijalnih izložaba u Hrvatskoj i u svijetu s uvijek novim ciklusima slika, grafičkih mapa, književnih tribina i promocija zbirki poezije, predstavljajući Hrvatsku na samostalnim izložbama u Lyonu, Londonu, Zürichu, Malom Borištofu u Austriji i New Yorku od 1999 do 2012.

U 2010. izdana je prva monografija o njegovom radu koju je napisao Darko Glavan a uredio Tonko Maroević.

U 2013. kustosi I.C.A. Publishing iz New Yorka žirirali su njegove radove i uvrstili ih u knjigu eminentnih suvremenih likovnih umjetnika u svijetu.

Član je HDLU-a i LIKUM-a. Pridruženi je član Hrvatskog društva skladatelja.