Foto: Getty Images

Američki tužitelji sastavili su tajnu optužnicu protiv utemeljitelja zviždačke stranice WikiLeaks Juliana Assangea, navodi se u internoj elektroničkoj pošti privatne tvrtke za sigurnost Stratfor, koju je prije tri dana počeo objavljivati WikiLeaks, a prenosi australski Sydney Morning Herald (SMH)

U e-pismu Stratforovu analitičaru 26. siječnja, potpredsjednik Stratfora Fred Burton reagirao je na medijska izvješća u vezi s američkim istragama WikiLeaksa i napisao: »Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Assangea.«
Assange je na tiskovnoj konferenciji održanoj u Londonu 27. veljače rekao da je WikiLeaks počeo s objavljivanjem oko pet milijuna e-mailova Stratforovih analitičara bacajući svjetlo na unutarnji rad tvrtke sa sjedištem u Teksasu.
»Čini mi se da mi ne bi bio problem tom kretenu zavrnuti vrat«, pisao je Stratforov dužnosnik Chris Farnham o Julianu Assangeu.
Naglašavao je da su osjetljivost informacija koje su dobivali od izvora u američkoj vladi označavali s »Molim zaštititi« i »Nije za objavljivanje«. Burton je u obavještajnim krugovima poznat kao stručnjak za sigurnost i protuterorizam s bliskim vezama u američkoj obavještajnoj zajednici i policiji. Jedno vrijeme bio je direktor odjela za protuterorizam u diplomatskoj službi State Departmenta.
Stratfor, čije je sjedište u Austinu u Teksasu, sastavlja obavještajna izvješća i analize za pretplatnike koji dolaze uglavnom iz redova korporacija i vladinih institucija.
Australski Herald ima osiguran uvid u Stratforove mailove na temelju istraživačkog partnerstva s WikiLeaksom. Vijest da su američki tužitelji sastavili tajnu optužnicu protiv Assangea prije više od 12 mjeseci objavljena je u trenutku kada britanski Vrhovni sud odlučuje o Assangeovoj žalbi protiv izručenja Švedskoj, koja ga traži radi ispitivanja u vezi s optužbom za silovanje. Assange, koji je australski državljanin, strahuje da bi njegovo izručenje Stockholmu bio korak prema izručenju SAD-u radi suđenja na temelju optužnica za špijunažu i urotu zbog WikiLeaksova objavljivanja tisuća tajnih vojnih i diplomatskih bilješki.
Prošloga tjedna protiv američkog časnika Bradleya Manninga podignute su 22 optužnice, uključujući »pomaganje neprijatelju« dostavljanjem tajnih vladinih dokumenata WikiLeaksu.
U australskim diplomatskim bilješkama koje je Herald objavio u prosincu na temelju zakona o slobodi informiranja, potvrđeno je kako je istraga američkog ministarstva pravosuđa protiv WikiLeaksa »bez presedana po svom opsegu i prirodi«, uz sugestiju da su medijska izvješća o osnivanju tajnog suda u Alexandriji, u američkoj državi Virginiji, »vjerojatno istina«. Australsko veleposlanstvo u Washingtonu izvijestilo je 2010. da američko ministarstvo pravosuđa poduzima »aktivnu i energičnu istragu o tome može li se Assangeu suditi po američkim zakonima, uglavnom na temelju zakona o špijunaži iz 1917.«.
Izvor: Marinko Bobanović / Vjesnik

Akademija-Art