SAD protiv davanja statusa države nečlanice UN-a Palestini

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju palestinskom čelniku Mahmudu Abasu kako se protivi dodjeli statusa zemlje nečlanice UN-a Palestini, rekao je palestinski glasnogovornik Nabil Abu Rudeina

"Predsjednik Mahmud Abas imao je dug telefonski razgovor s Barackom Obamom kojemu je čestitao na osvojenom drugom mandatu na dužnosti američkog predsjednika", rekao je Rudeina za AFP.
"Abas je u tom razgovoru iznio razloge i motive palestinske odluke da u UN-u traži status zemlje nečlanice, među kojima su nastavak kolonizacije i izraelskih napada na građane i na njihovu imovinu", dodao je.
"Predsjednik Obama je pak rekao da se Sjedinjene Države protive odluci da se ide u Opću skupštinu UN-a", dodao je.
Abas je u nedjelju potvrdio da će se zahtjev UN-ovoj Općoj skupštini, gdje lako može dobiti potrebnu običnu većinu, predati u studenome, prekinuvši tako nagađanja o odgodi zbog američkog pritiska.
"U UN idemo u studenome 2012., a ne 2013. ni 2014.", rekao je Abas u govoru u Ramallahu u prigodi osme obljetnice smrti povijesnog palestinskog čelnika Jasera Arafata.
Izrael i SAD se protive tom planu, ističući da palestinska država može nastati samo na temelju mirovnih pregovora koji su prekinuti prije više od dvije godine.

Foto: Yannis Behrakis/REUTERS