Skip to content

SAD i EU od BiH očekuju temeljitu istragu slučaja Štefice Galić

Europska unija i predstavnici Sjedinjenih Država u BiH osudili su u petak napad na glavnu urednicu internetskog portala tacno.net Šteficu Galić iz Ljubuškog, čija es obitelj i drugi sudionici našla pod snažnim pritiscima nakon prikazivanja dokumentarnog filma u tome gradiću o ulozi njezina muža Neđe u spašavanju Bošnjaka za vrijeme rata
Dokumentarni film „Neđo od Ljubuškog", čija je autorica Titova unuka Svetlana Broz, izazvao je osude brojnih hrvatskih braniteljskih udruga, koje su se usprotivile prikazivanju sredinom ovoga mjeseca u Ljubuškom, dok je Štefica Galić nakon toga fizički napadnuta.
"Američka vlada je zabrinuta zbog prijetnji koje su upućene njoj (Štefici Galić) i drugima kao rezultat prikazivanja filma o njezinim i aktivnostima njezina pokojnog supruga pri pomaganju drugim tijekom rata", rekao je za medije u Mostaru šef političkog odjela veleposlanstva SAD-a u BiH. Dodao je da je veleposlanstvo SAD-a zatražilo provođenje temeljite istrage i zaštitnu za obitelj Galić koja je izložena pritiscima.
I predstavnici Europske unije u BiH osudili su napad na Šteficu Galić izražavajući očekivanje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini istraže incident i procesuiraju odgovorne.
Dodali su da poštivanje medijskih sloboda, snošljivost i poštovanje izmeđuzajednica predstavlja osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU.

Izvor: Hina

Akademija-Art