Sabor donio državni proračun za 2013. godinu

Hrvatski sabor većinom je glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna
Za Vladin prijedlog proračuna glasovala su 83 zastupnika vladajuće koalicije, 6 oporbenih zastupnika bilo je protiv, a isto toliko suzdržanih.

Prema donesenom proračunu, deficit proračuna u 2013. povećat će se za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, što iznosi 3,1 posto BDP-a. Proračunom za iduću godinu planiran je rast BDP-a od 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od 3 posto, u 2015. za 3,5 posto. 

Projekcija je Vlade i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, i dalje biti znatna, 3,5 posto, a u 2014. i 2015. na razni nešto iznad dva posto. 

U Banskim dvorima ističu kako ih je kod izrade proračuna vodila politika razvoja i fiskalne konsolidacije, odnosno bitka za gospodarski rast i jači BDP kao okosnica koja bi opravdala nastavak fiskalne konsolidacije i štednje.

Među odbijenima je i onaj Kluba HDZ-a kao i onaj HDSSB-a kojima su tražili više novca za Ministarstvo poljoprivrede. Nakon obrazloženja resornog ministra Tihomira Jakovine kako su predviđena sredstva dostatna za 2013. godinu, Dinko Burić je u ime HDSSB-a poručio kako smanjenjem proračuna za poljoprivredu nanosi neizmjernu štetu hrvatskom selu i poljoprivredi, a najviše Slavoniji i Baranji.

Vladajući su odbili niz HDZ-ovih amandmana, a kako su HDZ-ovi zastupnici ranije demonstrativno napustili sabornicu, nisu se očitovali o tom odbijanju.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT