Sabor daje novac za Bleiburg ali neće biti politički pokrovitelj

Predsjedništvo Sabora je zaključilo da bi Spomendan trebao biti 18. studenog
 


Predlažu da se tog dana obilježavaju sve žrtve pale za slobodu i neovisnost RH

Predsjedništvo Hrvatskog sabora je prihvatilo financijsko pokroviteljstvo komemoracije u Bleiburgu, ali ne i političko pokroviteljstvo. To znači da će izdvojiti pola milijuna kuna, ali će se odmaknuti od političkog pokroviteljstva. 

"Hrvatski sabor će iznimno godine biti pokrovitelj s financijskim sredstvima osiguranim u proračunu za obilježavanje 15. svibnja – Spomendana Bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta", stoji u obrazloženju.

Predsjednik Sabora, Boris Šprem se pozvao na ulazak u EU i određene apele da se država ne bi smjela miješati u komemorativna obilježavanja. Šefica HDZ-a Jadranka Kosor je ranije izjavila kako je njezina stranka protiv ukidanja pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.

Predsjedništvo Sabora također je zaključilo da bi Spomendan trebao biti 18. studenog. Do sada je to bio Dan sjećanja na žrtve Vukovara, a sada predlažu da se tog dana obilježavaju sve žrtve pale za slobodu i neovisnost. Time bi se na dostojanstven način obilježila pobjeda u obrambenom ratu koji je obnovio i učvrstio sadašnju hrvatsku državnost.

"Predsjedništvo Hrvatskog sabora smatra da ne bi trebalo nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburškom polju i tzv. Križnom putu pa stoga Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju već i žrtava koje su pale žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske", stoji u priopćenju za medije.

Predsjedništvo smatra i da bi se u Hrvatskoj trebalo aktivno obilježavati 13. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Foto: Patrik Maček / Pixsell
Izvor: 24sata.hr


Akademija-Art