Rusija: Zaustavite obuku sirijskih pobunjenika na Kosovu


 

U borbama oko Rastana pobunjenici su navodno ubili 23 sirijska vojnika, a u bombardiranju grada pogiunulo je najmanje devetero ljudi
 

Pobunjenici su ubili 23 sirijska vojnika u sukobima oko grada Rastana u ponedjeljak, javljaju udruge za zaštitu ljudskih prava koje se protive režimu predsjednika Bashara al-Assada. Oporbenjaci tvrde da je u bombardiranju grada koje je izvela vojska poginulo najmanje devetero ljudi.
 
Sirijska promatračnica za ljudska prava, koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, tvrdi da su današnje borbe počele u zoru, da su pobunjenici uništili tri i zaplijenili dva oklopna vozila te zarobili 15-ak vojnika.

– Granate i rakete padale su po gradu od 3 sata svake minute. Rastan je uništen – rekao je jedan član oporbene Slobodne sirijske vojske.

Vladine su snage nad Rastanom, koji se nalazi na zapadu zemlje, oko 25 kilometara sjeverno od Homsa, dobivale i gubile kontrolu nekoliko puta od ožujka prošle godine, kada je ustanak protiv al-Assadovog režima počeo. Riječ je o gradu koji je nekad bio glavni izvor sunitskih regruta koji čine većinu sirijske vojske.

Rusija poziva na zaustavljanje obuke sirijskih pobunjenika na Kosovu
Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo međunarodna tijela koja djeluju u Kosovu da zaustave obučavanje sirijskih oporbenih snaga u toj regiji. Kako pišu ruske RIA Novosti, delegacija sirijske oporbe posjetila je Kosovo u travnju kako bi se dogovorili o razmjeni iskustava u gerilskoj borbi, ali i obučavanju.
"Postoje planovi korištenja područja Kosova koji su slični sirijskom terenu. Raspravlja se i o mogućnosti uspostavljanja kampova za obuku u bivšim sjedištima Oslobodilačke vojske Kosova", stoji u priopćenju ruskog ministarstva. Dodaje se i kako bi ovakvi planovi mogli dovesti do destabilizacije Balkana, ali i šire.
Podsjetimo, Rusija još nije priznala neovisnost Kosova, srbijanske pokrajine koja je u veljači 2008. godine proglasila neovisnost. Rusija je na međunarodnom planu saveznik Srbije, ali i sirijske vlade, odnosno predsjednika Bashara al-Assada.

Foto: Mondo.rs
Izvor: BA / Vecernji.hr

Akademija-Art