Rusija nakon eksplozije meteora sanira štete


Tisuće djelatnika ruskih službi za izvanredna stanja su u regiji Čeljabinsk sanirale štete koje je napravila eksplozija meteora nad Uralom u petak

Eksplozija je oštetila zgrade, a udarni val je porazbijao prozore i zasuo ljude slomljenim staklom. Ronioci pretražuju jezero pored Čeljabinska gdje su nastale nekoliko metara široke rupe na ledu, ali do sada nisu uspjeli naći komade meteora, rekli su dužnosnici.

Ekipe za pretraživanje terena su rekle da su našle mali predmet promjera do jednog centimetra koji bi mogao biti dio meteora, ali ne i veće komade. Mali broj materijalnih dokaza na tlu potaknuo je teorije zavjere oko uzroka vatrene kugle i udarnog vala na području na kojoj se nalaze mnoga postrojenja ruske vojne industrije. Vođa ruskih nacionalista Vladimir Žirinovski novinarima u Moskvi je rekao da bi počinitelji mogli biti huškači na rat u Sjedinjenim Državama. To nije bio pad meteora. To je novo oružje koje ispituju Amerikanci, rekao je.

Društvene mreže preplavljene su nagađanjima o uzroku eksplozije. Iskreno, sklonija sam vjerovati da je to bilo nešto vojno, rekla je Oksana Trufanova, lokalna aktivistica za zaštitu ljudskih prava. Na pitanje o takvim nagađanjima dužnosnik lokalnog ureda ruskog ministarstva za izvanredna stanja jednostavno je odgovorio da su togluposti.

Guverner Čeljabinska je rekao da je udar napravio štetu od oko 33 milijua dolara. Život u gradu se uvelike vratio u uobičajene tokove iako je 50 osoba još uvijek u bolnici. Dužnosnici su rekli da je više 1200 ljudi ozlijeđeno, većinom od krhotina stakla. Popravci oštećenja moraju se brzo obaviti zbog niskih temperatura koje su tijekom noći pale na blizu minus 20 Celzija.

Ozlijeđeno oko 1200 ljudi

U kiši meteorita, koja je pogodila najmanje tri ruske regije i Kazahstan, najviše je stradao Čeljabinsk. Ozlijeđeno je oko 1200 ljudi, među kojima više od 200 djece. Uglavnom je riječ o posjeklinama od komadića razbijenog stakla. Na gotovo 3000 zgrada u toj regiji razbijena su stakla. Podaci o broju stradalih rastu iz sata u sat. Dužnosnica Ministarstva unutarnjih poslova rekla je da policija osigurava jezero Čebarkulj, gdje je navodno pao meteorit.

Gradske vlasti pozvale su građane da pokupe djecu iz škole i ostanu kod kuće. Pojavila se informacija da su u sprječavanju pada meteorita sudjelovale ruske zračne snage. Navodno su na visini od 20 kilometara raketama raznijele meteorit na manje komade. Vlasti su to demantirale. Vjerojatno se pri ulasku u atmosferu raspao na nekoliko manjih dijelova. Eksplozija je, tvrde svjedoci, bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila kao potres i udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova da hitno pruži pomoć stradalima u kiši meteorita na Uralu. Premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako taj incident pokazuje da je cijeli planet podložan takvim događajima te da je potreban sustav zaštite od sličnih događaja u budućnosti.

Photo: Advance.hr
Izvor: HRT