Rusija i Turska različito gledaju na sukob u Siriji

Rusija i Turska suglasile su se u ponedjeljak kako različito gledaju na rješenje građanskog rata u Siriji, što pokazuje kako su izgledi za dogovorno okončanje 20-mjesečnog sukoba jako daleko

Ruski predjednik Vladimir Putin razgovarao je s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom tijekom jednodnevnog posjeta Istanbulu, kojemu je jedan od ciljeva bio ne dopustiti da različita stajališta oko Sirije naštete jačanju trgovinske i energetske suradnje.
"Pozicije Ruske Federacije i Turske potpuno su suglasne kada je riječ o tome što treba napraviti u Siriji, ali nemamo zajednički pristup u vezi s metodama kako to učiniti", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Erdoganom.
Turska, zabrinuta zbog sirijskog kemijskog oružja, sve većeg broja izbjeglica i sirijske potpore kurdskim militantima, glavni je sponzor sirijske oporbe i vodeći glas u korist međunarodne akcije protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
Ankara vidi Rusiju, jednog od glavnih saveznika Sirije, kao ključnu kariku za rješenje sukoba zbog kojeg su stotine tisuća Sirijaca izbjegle u Tursku i koji prijeti izbijanjem vjerskih sukoba u susjednim zemljama.
"Naša najveća želja je hitan prekid krvoprolića i sukoba u Siriji i naši ministri vanjskih poslova nastavljaju raditi na tom cilju", rekao je Erdogan.
No, Moskva je uložila veto na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje su trebale izvršiti dodatni pritisak na sirijskog čelnika, blokirajući Tursku, Zapad i arapske zemlje koje su nastojale dobiti potporu UN-a za pomoć pobunjeničkim snagama koji se bore protiv Assada.
Kako se nova sirijska oporba konsolidira, Rusija je pojačala napore kako bi svijetu pokazala da nije na Assadovoj strani i da je neutralan igrač kojeg zanima isključivo mir. No, nije ničim dala naslutiti da se priključila suparnicima sa Zapada u potpori sirijskim pobunjenicima.
Turski dužnosnici kažu kako Rusiji treba pružiti jamstva da neće puno izgubiti odlaskom Assada, glavnog ruskog saveznika na Bliskom istoku. Sirija je bila najveći kupac ruskog oružja i na svome teritoriju ima rusku mornaričku bazu, jedinu vojnu bazu izvan granica nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Foto Reuters
Izvor: Hina