Rus ubijenog veleposlanika usporedio sa psom: Dobio je svoje

“Američki veleposlanik u Libiji ubijen je poput psa, a sam je požnjeo ono što je posijao”, poruka je na Twitter profilu vođe Ruske komunističke partije Genadija Zjuganova koja je izazvala međunarodni incident i izazvala zgražanje civiliziranog svijeta

Naime, komentirajući nedavne događaje koji su izbili nakon objave filma “Nevinost muslimana”, jedan od vođa ruske oporbe poslužio se, u najmanju ruku, neprimjerenim usporedbama i rječnikom koji se ne može očekivati od čovjeka koji pretendira na vodstvo jedne od svjetskih velesila. Njegov rječnik dodatno začuđuje znajući da je upravo Zjuganov mjesecima održavao bliske odnose s veleposlanstvom SAD-a u Moskvi i američkim diplomatima akreditiranima u toj zemlji.
 
Nema više toplih primanja
– Jasno je da Zjuganov više ne može računati na topao prijam u američkim diplomatskim krugovima. Zbog svoje izjave snosit će posljedice, ne samo danas već i u budućnosti. Nikada ga više nemo ubrajati među svoje prijatelje – doznaje se neslužbeno iz krugova bliskih Obaminoj administraciji iako State Department službeno nije reagirao na ovaj ispad mržnje ruskog vođe komunista. Shvaćajući da je u brzini “pobrkao lončiće”, Zjuganov se počeo pravdati čim je njegova poruka na Twitteru počela privlačiti pažnju javnosti.
– Mojim profilom upravljao je jedan od članova iz moje službe za odnose s javnošću, a poruke su izvučene iz konteksta. One uopće nisu bile onakve kako je predstavljeno. Rečenice su bile puno duže, s drugačijim značenjem, no moj je pomoćnik izvukao nekoliko zvučnih parola i objavio ih na internetu – kaže Zjuganov. Kako tvrdi, njegove stvarne riječi čulo je najmanje desetero prisutnih, a opaska “ubijen kao pas” odnosila se u stvari na Moamera Gadafija.
Neuvjerljiva isprika
– Ono što sam rekao, glasilo je ovako: “Ovaj isti veleposlanik sudjelovao je u vojnoj kampanji protiv libijskog vodstva, pobunjenicima je davao upute i novce, a NATO-ove trupe su zemlju bombardirale iz zraka pretvarajući je u ruševine. Sve ovo nasilje i barbarizam izazivaju žaljenje. Ali moramo znati da oni koji siju vjetar najčešće žanju oluju– ustvrdio je Zjuganov u svom obraćanju javnosti. Ipak, njegove riječi isprike ne zvuče uvjerljivo ni Rusima.
– Sramotno je na ovakav način komentirati smrt jednog diplomata i to više govori o čelniku Ruske komunističke partije nego o ičemu drugom. Pokazuje se kako se komunisti baš i ne mijenjaju lako – tvrdi moskovski politički analitičar Volođa Naumov.
Kako god bilo, gotovo je potpuno sigurno da je Zjuganov izgubio svaku potporu koju je za svoj politički rad mogao očekivati u veleposlanstvu SAD-a u Moskvi.
– Ovakvo se što ne zaboravlja. Ako nekoga smatramo prijateljem, od njega ne očekujemo da naše ljude koji rade u teškim situacijama i, u krajnjem slučaju, našeg veleposlanika, uspoređuju sa psima – kažu neslužbeno američki diplomati.

Foto: Reuters/PIXSELL
IzvorVLM