Rovinj – proglašeni pobjednici Photodaysa

Najbolji u deset kategorija – od dokumentarne fotografije do umjetničkog projekta

 
U hotelu Lone u Rovinju, petu godinu zaredom proglašeni su pobjednici godišnjeg natječaja Rovinj Photodays, kojim se nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo. Podsjetimo da je na natječaj pristiglo 8500 fotografija, a o najuspješnijima je odlučivao međunarodni žiri: Karen Irvine (kustosica čikaškog muzeja suvremene fotografije), Soraja Helac (članica vijeća za kupnju umjetnina u njujorškom muzeju Solomon R. Guggenheim), Sergio Bessa (kustos u muzeju za umjetnost u Bronxu) i Andreana Scanderbeg (potpredsjednica udruge švicarskih profesionalnih fotografa), te kao predsjednik žirija istaknuti hrvatski fotograf s njujorškom adresom Hrvoje Slovenc. Na svečanosti dodjele nagrada proglašena su djela i autori čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u deset službenih kategorija.
 
U kategoriji za najbolje fotografske publikacije pobjedu je odnjela Sara Perović (Pula), s tematskim časopisom o fotografiji. Novinski fotograf Vjekoslav Sledar (Zagreb), pobjednik je u kategoriji primjenjene fotografije sa serijom dojmljivih portreta kolumnista Jutarnjeg lista, dok je portretima beskućnika iz Toronta, svoj pobednički plasman u istoimenoj kategoriji osvojio Dalibor Talajić (Rovinj). U modnoj fotografiji najboljima je proglašen iskusni autorski dvojac Decker i Kutić (Zagreb), koji su, u istoj kategoriji i ranije  nagrađivani za svoje radove. Među ranije nagrađivanima pojavljivao se mladi, ali vrlo zapaženi autor Borko Vukosav (Zagreb), ovaj put nagrađen u kategoriji pejzaž. Uz kategorije portret i pejzaž, najviše prijava na natječaj pristiglo je i u kategoriji arhitektura, a pobjedu je odnjela fotografkinja Mira Stanić (Rijeka) svojim pedesetgodišnjim zgradama, kao glavnim motivom nagrađene serije fotografija.
U kategoriji dokumentarne fotografije Mario Topić (Zagreb) osvojio je najbolji plasman svojim dokumentarnim projektom kojim je otvorio vrata doma mladog gay para. Intimne su fotografije autorice Isabelle Bubole (Ližnjan), pobjednice u kategoriji akt, a radovi troje autora nagrađeni su u kategoriji najboljih mladih autora: Petre Mrše (Rijeka), Siniše Glogoškog (Varždin) i Tjaše Kalkan (Zagreb).


Mladen Tudor

Prestižnu nagradu za najbolji umjetnički projekt osvojio je pulski fotofraf Hassan Abdelghani. Inspiriran novelom “Nevidljivi gradovi” talijanskog autora Itala Calvina, Abdelghani stvara seriju fotografija “Sa distance” za koju posjećuje grobove u Puli i nekoliko drugih gradova i ponovno fotografira portrete preminulih. U portretima pokojnika, autor prepoznaje “grad živih koji diše u gradu mrtvih” i obrnuto. Zahvaljujući nagradi, nagrađeni koncept bit će predstavljen u rujnu, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Svi radovi pobjednika i finalista ulaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt, te su dio putujuće izložbe, koja će sljedeće predstavljanje imati upravo u toj kulturnoj instituciji u rujnu. U Rovinju su  dodjeljena i posebna priznanja za doprinos u fotografiji dvojici autora Abdulahu Seferoviću i Virgiliu Giuricinu, a fotografu Mladenu Tudoru uručena je nagrada za životno djelo.

Nives Gajodbranski

Akademia-Art