Skip to content

Rovinj – Aktualno 2+60


Zoran Alajbeg

Centar vizualnih umjetnosti – Photo Art Gallery Batana, Trg brodogradilišta 2, Rovinj
Sekcija za fotografiju ULUPUH-a
Aktualno 2+60
Od 03. 09. (u 20.00 sati) do 30. 09. 2010.

U Centru vizualnih umjetnosti – Photo Art Gallery Batana, u Rovinju, 3. rujna 2010., otvara se druga po redu biennalna, žirirana izložba iz ciklusa „AKTUALNO“ Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, pod nazivom „AKTUALNO 2+60“.

Organizator izložbe je ULUPUH, a suorganizatori Galerija Batana u Rovinju i Narodni muzej u Labinu. Dinamika održavanja ove već tradicionalne biennalne smotre jedne od najbrojnijih i najagilnijih ULUPUH-ovih sekcija ove godine se poklopila sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne hrvatske Udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, pa otud i ovogodišnji naziv izložbe: „AKTUALNO 2+60“. Ona se već uspješno predstavila u lipnju ove godine u zagrebačkom Muzeju Mimara – organizatorovu partneru u njezinoj realizaciji u Zagrebu, izazvavši pozornost publike i medija, a nakon sadašnje prezentacije u rovinjskoj Photo Art Gallery BATANA preselit će se u listopadu u Narodni muzej u Labinu, s tim da joj se smiješi i mogućnost gostovanja u inozemstvu. Autorica koncepcije je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je i autorica predgovora u katalogu. Uz nju je radove prijavljene za izložbu selektirao žiri u sastavu: Danijela Lušin – fotografkinja/profesorica fotografije, Erika Šmider – fotografkinja, Tomislav Marić – fotograf i Leila Topić – povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka /kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt „Aktualno“ osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa. Već ta prva izložba okupila je znatan broj članova ove značajne ULUPUH-ove sekcije, njih trideset, koji su izložili preko sedamdeset djela. Nakon uspješne prezentacije u Zagrebu i gostovanja u Rovinju, tad je odlučeno da izložba postane biennalna (svojevrsni ULUPUH-ov „Foto-biennale“), s namjerom da bude ne samo prikaz recentnog foto stvaralaštva ULUPUH-a, nego i jedna od oglednih izložbi vrhunske umjetničke fotografije. U tom tragu organizirana je ove godine izložba AKTUALNO 2, kojoj je u nazivu dodan broj 60 kao novi (jednokratni) element u koncepciji. Onaj koji je označio da se AKTUALNO 2 poklopilo sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, unutar koje je Sekcija za fotografiju jedna od najbrojnijih i najaktivnijih. Izložba AKTUALNO 2+60 tako ovaj put promišljenim izborom fotografskih radova ne samo kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća pojedinih znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, nego svjedoči i o dugogodišnjoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije, koja već odavno ima vrhunske fotografske majstore za svoje članove, ali koja se isto tako svake godine redovno i obnavlja mladim snagama. Projekt AKTUALNO 2+60 okupio je u svom drugom izdanju veći broj izlagača nego prvi put. To što je projekt bio žiriran ni u kom slučaju nije za autore bio čin sputavanja, nego prednost, a to što je tema bila zadana nije se pokazalo kao smetnja i ogranićenje, nego (zbog širine značenja) kao mogućnost slobodnog iskazivanja umjetničkih individualnosti, te isticanja kreativnosti u svoj svojoj punini. Valja tu napomenuti kako se u posljednje vrijeme stroga ograničenja temom, kao i kustoske koncepcije koje izrazito inzistiraju na zadanim okvirima više ne prepoznaju kao prednost, nego kao podvrgavanje jednome viđenju, pa zato mnoge velike likovne manifestacije sve više „olabavljuju“ i proširuju temu, dopuštajući time očuvanje pojedinačnih autorskih identiteta i autonomnost individualnih izričaja. U kolikoj je to mjeri dobrodošlo, pokazao je i projekt AKTUALNO.

Ovogodišnjim žirijem u proširenom sastavu, s članicom koja je kustosica renomirane zagrebačke institucije za suvremenu umjetnost, osigurao se kritički pogled na radove iz nekoliko bitnih kutova: estetskog, metjerskog i onoga koji drži nit sa suvremenošću. Sa suvremenošću koja se odnosi na temu, ali koja se isto tako odnosi i na suvremenu umjetnost uopće, te na nove umjetničke percepcije. Žiri je znao prepoznati da u svojim radovima fotografi ULUPUH-a naglašavaju one kategorije koje su današnjem čovjeku, posebno umjetniku, važne: humanost, etičnost, produhovljenost, poetičnost, ali i društvena i ekološka angažiranost, kritičnost i pravednost. Međutim, da su mu isto tako važne i one estetske kategorije, koje se već pomalo gube, a koje ovi fotografi nisu zaboravili: vizualna ljepota i izvedbena izvrsnost. Jer u suvremenoj umjetnosti, koje je fotografija ravnopravni dio, život i umjetnost su se prožele, pa je život, kad ulazi u umjetnost, estetiziran. Ali je zato umjetnost, postavši sastavni dio života i stopivši se s njegovim svakodnevnim iskustvima, istodobno negdje „zagubila“ pojam ljepote, koji je čak danas postao i nekako „neprimjeren“. Ne, međutim, za sve umjetnike i ne za sve fotografe, jer su ga mnogi od njih ipak u sebi pohranili i sačuvali – a onda ovdje i pokazali. Što se pak motiva tiče, umjetnici, a to vrijedi i za fotografe, posebno ove, počesto skreću od „stvarnoga događaja“ prema onome što je umjetniku važnije: prema vizualnome događanju i konceptualnoj poruci, dok je sam motiv nerijetko podvrgnut autorskoj likovnoj modifikaciji. Pritom i intrigantnoj devijaciji stvarnosti. Mogućnosti interpretacije velike su i kao što pokazuje AKTUALNO 2+60, većina autora se „specijalizirala“ za određene teme i motive, razvijajući svoje karakteristične izričaje koji nas uvijek ponovo zaustave i „zarobe“ ponajprije svojom vizualnom pričom. I uvijek ponovo ljudi, pojave i događaji – oni svakodnevni, koji nas okružuju, pa onda preneseni na fotografije, dobivaju jednu novu dimenziju i novo značenje jer su gledani artističkim fotografskim pogledom. Pogledom koji otkriva da sve oko nas može izgledati i drukčije ako se promatra iz drugog kuta. Uz to, da čak i naizgled jednostavan i banalan motiv može u određenim uvjetima djelovati svečano i monumentalno, enigmatično i simbolično, što otvara beskrajne mogućnosti različitih čitanja.
Žiri se u projektu AKTUALNO 2+60 trudio pri selektiranju radova odabrati „najbolje od najboljega“, kako bi ispunio predispozicije da se, obzirom na broj sudionika i njihovu nesumnjivu likovnu reputaciju, ova izložba pretvori u malu smotru suvremene hrvatske fotografije. Osnovni kriteriji pri selekciji zato su bili ne samo kreativnost i suvremenost, nego i likovnost u pristupu i metjerska izvrsnost, a sve ove kategorije bilo je itekako zanimljivo pronalaziti i uočavati. Fotografije ovih autora gotovo nikad nisu „namještene“ i rijetko kad su scenografski uređene radi postizanja vanjskog efekta, ili stvaranja prolazne dosjetke. Uglavnom su to spontane situacije na koje fotografi reagiraju svojim preciznim i likovno osjetljivim okom, koje zna pronicljivo gledati i nepogrešivo uočavati ne samo zanimljive cjeline, nego i detalje; likovne odnose i optičke zakonitosti. Zna uočavati situacije koje se nekad pojave i traju tek jedan tren i njihovo bilježenje ovisi o brzini reagiranja, a nekad ih se iščekuje i „vreba“, pažljivo odabire i traži. Pritom, međutim, autori uvijek paze da se kompozicija zahvati na pravi način, da se, poštujući Fibonaccijeve omjere, forme harmonično dinamiziraju, da se na likovni način usklade svjetla, sjene i boje, te da se oko gledatelja majstorski usmjeri u centar vizualnoga događanja. Okupljeni u projektu AKTUALNO 2+60, četrdeset jedan umjetnik različitih izričaja, poetika, likovnih usmjerenja, čak i generacija, tu na kraju, zajedno, začudno ujednačeno likovno govori, pokazujući s jedne strane vizualno bogatstvo cjeline, a s druge individualno bogatstvo osobnih, autorskih  koncepcija i likovnih priča. Priča koje su na više od sto radova prezentirali, kao pojedinačne radove, ili kao manje serije, Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović.
Višnja Slavica Gabout
 

STANKO ABADŽIĆ

Rođen je 1952. u Vukovaru. Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Od 1995. do 2002. boravi u Pragu gdje radi kao slobodni fotograf te izlaže na brojnim skupnim izložbama i samostalno (retrospektivna izložba u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudeka u Pragu). 2002. vraća se u Hrvatsku i predstavlja samostalnom izložbom IN ABSENTIA u zagrebačkoj Mimari. 2010. boravi u Cite International des Arts u Parizu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog Zlatne medalje FIAPA u Danskoj za fotografije URBANI KRAJOLICI. Fotografije mu se nalaze u brojnim kolekcijama u Hrvatskoj, Europi i Americi. Član je HDLU-a i HZSU-a, te počasni član ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.
ZORAN ALAJBEG
Rođen je 1961. u Splitu. Fotografijom se bavi od 1978., a od 1992. posvećuje se hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama (poglavito arheološke tematike) i sedam samostalnih izložbi. Radovi su mu objavljeni u brojnim domaćim i inozemnim časopisima, katalozima i likovnim monografijama. Zaposlen je kao fotograf u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Član je HULU-a Split, Fotokluba „Split“ i ULUPUH-a. Živi u Splitu.

JANKO BELAJ

Rođen je 1965. u Ptuju. Fotografijom se bavi od početka 1990-tih. Opremio je nekoliko izložaba u relevantnim galerijskim i muzejskim prostorima (Mimara, MUO, Klovićevi dvori, Trsat…), a najopsežniji posao bio mu je i ostao snimanje i računalna rekonstrukcija fresaka baroknoga slikara Ivana Krstitelja Rangera. Pokretač je Internet stranice za fotografiju http://fotozine.org Član je ULUPUH-a od 2009. godine. Živi u Zagrebu.
BORIS BERC
Rođen je 1960. u Zagrebu, gdje je 1984. završio Višu grafičku školu. Profesionalno se fotografijom počeo baviti za vrijeme studija. Područje interesa mu je pejzažna, portretna i reklamna fotografija. Izlagao je samostalno i na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je priznanja za likovnost na izložbi “Hrvatska fotografija” 1995. Član je HZSU-a od 1987. godine, a ULUPUH-a od 1994. godine. Živi u Zagrebu.
JELENA BLAGOVIĆ
Rođena je 1983. u Zagrebu. Umjetničku fotografiju diplomirala je i magistrirala na University of Westminster u Londonu, Engleska. Dobitnica je nagrade "David Faddy" za akademsku izvrsnost. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Kini. Zaposlena je kao umjetnička asistentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Katedra za fotografiju. Članica je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.
MARIJA BRAUT
Rođena je 1929. u Celju (Slovenija). Legendarna je pojava i nezaobilazno ime u povijesti hrvatske umjetničke fotografije. U Zagrebu živi od 1941. godine, gdje je završila arhitekturu. Fotografijom se bavi od 1967. – prvo kao učenica, a poslije suradnica Toše Dabca, najpoznatijega predstavnika zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u zagrebačkoj galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a. Do danas je održala više od stotinu samostalnih izložaba, a 2001. u Muzejskom prostoru Klovićevi dvori u Zagrebu i svoju veliku – životnu, retrospektivnu izložbu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, primjerice Nagrade grada Zagreba 1972. godine, nagrade "Tošo Dabac" Fotokluba Zagreb 1995.g, te 2009.godine nagrade ULUPUH-a za životno djelo. Živi u Zagrebu.

SAŠA ĆETKOVIĆ

Rođen je 1968. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu,  na Odjelu fotografije. Bavi se reklamnom i novinskom fotografijom. Izlagao na više skupnih i 5 samostalnih izložbi. Član je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.

MATEJ DOKIĆ

Rođen je 1984. u Zagrebu. Godine 2003. završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Odjel fotografije. Diplomirao je 2005. na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi. Surađuje s brojnim časopisima (Extra, Nacional, Elle, Grazia, Metropolitan, Privredni vjesnik). Od 2008. fotograf je časopisa Glorija i njegovih izdanja. Član je ULUPUH-a i HND-a. Živi i radi u Zagrebu.
LJUBO GAMULIN
Rođen je 1970. u Dubrovniku. Diplomirao je Povijest umjetnosti i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, smjer Filmski i TV snimatelj. Član je Hrvatskog novinarskog društva (HND), HZSU-a i ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.
BILJANA GAURINA
Rođena je 1980. u Sinju. Završila je dvogodišnji studij fotografije na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive  u Padovi. Više godina surađuje s medijskim kućama u Hrvatskoj te objavljuje fotografije u nizu tiskovina (Jutarnji list, Gloria, Globus, Story, Slobodna Dalmacija, Livingstone..). Izlagala je na skupnim izložbama u Padovi i Zagrebu, te samostalno na tri izložbe. Članica je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.

VIRGILIO GIURICIN

Rođen je 1934. u Rovinju. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti (fotografija i dizajn) u Torinu (Italija). Izlaže od 1952. Fotografski je kroničar više od tri desetljeća u riječkom dnevniku na talijanskom jeziku “La voce del popolo“, “Panorama“ i TV Koper (Slovenija). Utemeljitelj je i Art Director Galerije PAG “Batana“ 1985. Realizirao je 154 samostalne izložbe u 23 države i sudjelovao na preko 700 skupnih izložbi u 76 država svijeta. Dobitnik je više od 170 nagrada i priznanja, među njima se posebno ističu: Nagrada za životno djelo “Istria Nobilissima“ 1999.; Nagrada za životno djelo Grada Rovinja 2000.; Titula Master FIAP-a (MFIAP) za izložbenu djelatnost. 2005.; Velika nagrada za životno djelo ULUPUH-a 2007., Titula HonEFIAP (Honorary Excellence FIAP) za dugogodišnji doprinos promociji međunarodne fotografske umjetnosti 2008. Predsjednik Republike Italije Giorgio Napoletano, dodijelio mu je državno odlikovanje “Cavaliere della Repubblica italiana“ (Vitez Republike Italije) za promociju talijanske fotografske umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu 2007. Član je ULUPUH-a od 1975., HZSU-a od 1979. godine i Fédération  Internationale de l’Art Photographique (FIAP). Živi u Rovinju.

DENIS GRŽETIĆ

Rođen je 1964. u Pazinu. Fotografijom se bavi od 1984., u digitalnoj i analognoj formi. Izlagao je na nekoliko samostalnih (Dubrovnik, Poreč) i na više skupnih izložaba (Toronto – Kanada, Zagreb, Rijeka, Osijek). Radovi su mu objavljeni u više foto-časopisa te korišteni za oblikovanje CD-ovitaka. Član je ULUPUH-a od 2006. godine. Živi u Poreču.

ROMEO IBRIŠEVIĆ

Rođen je 1961. u Zagrebu. Fotografijom se bavi od rane mladosti. Područje interesa mu je raznovrsno, od portreta, preko sportskih događaja, do rutinskih zadataka ali su mu najdraže autentične "life" fotografije s konkretnih događaja. Pokretač je akcije „Očistimo Hrvatsku od auto olupine“ koja se već šestu godinu provodi na teritoriju RH. Kad je započeo rat u Hrvatskoj, njegove su fotografije svakodnevno prenosile velike novinske agencije i bile objavljivane na naslovnicama najvećih svjetskih dnevnih listova. Član je ULUPUH-a. Živi u Samoboru.
ŽELJKO JELENSKI
Rođen je 1961. u Zagrebu. Fotografijom se bavi od sredine 1980-tih, te je do danas održao 32 samostalne i 14 skupnih žiriranih izložbi. Radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije. 2006. izdaje autorsku foto-monografiju "Buđenja / Awakening" i dobiva nagradu FUJIFILM – Euro Press Professional Awards za najbolju fotografiju na temu Priroda. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu.
ALEXANDER KAROLYI
Rođen je 1932. godine u Kapela Dvoru. Od 1933. živi u Zagrebu. Fotografijom se profesionalno bavi od sredine 1950-tih. Školu za primijenjenu umjetnost završio je 1960. u Zagrebu. U svom dugogodišnjem radu snimao je arhitektonska djela, kulturno povijesne spomenike, suvremenu skulpturu, opremao je interijere poslovnih i turističkih objekata, surađivao sa televizijskim, kazališnim i izdavačkim kućama…Održao je 15 samostalnih izložbi umjetničke fotografije, te sudjelovao na 30-tak skupnih izložbi. Svoje je umjetničke fotografije objavio u oko 25 publikacija o hrvatskim kulturnim spomenicima, od kojih su neke samostalne foto monografije. Član je ULUPUH-a od 1965. godine.
IVICA KIŠ
Rođen je 1948. u Zagrebu. Zvanje fotografa stekao je 1967. u Školi učenika u privredi u Zagrebu, a diplomu inženjera arhitekture 1974. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1988.  je nastavnik u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a od 2003. viši asistent, na Odjelu multimedija ALU Zagreb. Fotografske slike snimljene kamerama opskurama vlastite konstrukcije izlaže u zemlji i inozemstvu od 1995., a projekt (revitalizacije kamere opskure) «©ame®@ obs©u®@ pola milenija poslije» od 1997. do 2007. zaključio je publiciranjem knjige «©ame®@ obs©u®@» (nakladnik «Školska knjiga», Zagreb, 2007.).Član je ULUPUH-a od 2007. godine. Živi i radi u Zagrebu.

DAMIR KLAIĆ

Rođen je je 1964. godine u Starim Perkovcima. Grafikom i fotografijom bavi se od sredine osamdesetih. Kazališnu, modnu, pejzažnu, portretnu i rock fotografiju objavljuje u brojnim specijaliziranim časopisima. Bavi se primijenjenom fotografijom i dizajnom. Član je ULUPUH-a od 2009. godine. Živi i radi u Čakovcu.
ALEKSANDAR KOSANOVIĆ
Rođen je 1973. u Zagrebu. Fotografijom se profesionalno bavi od 1996. Surađivao u nizu hrvatskih listova kao fotoreporter, rabeći forme reportažne i portretne fotografije (National Geographic, Geo magazin, Playboy, Kapital, Start nove generacije…). Živi u Zagrebu.

DRAŽEN LAPIĆ

Rođen je 1963. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu – Odjel fotografije, aktivno započinje svoju profesionalnu karijeru fotografa, radeći za brojne tvrtke i marketinške agencije (BBDO, Digitel, Proximity…). Posljednjih godina posvećuje se umjetničkoj fotografiji s motivima pejzaža. Trenutno je zaposlen u poslovnom tjedniku Lider kao urednik fotografije. Član je ULUPUH-a.
DANIJELA LUŠIN
Rođena je 1947. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti, Odjel fotografije, a nakon toga Akademiju likovnih umjetnosti, Odjel grafike. Od 1971. profesionalno se bavi fotografijom i grafičkim dizajnom kao slobodni umjetnik. Godine 1993. započinje s pedagoškim radom kao redoviti nastavnik na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje 1997. postaje i voditelj Odjela fotografije. Izlaže od 1968. na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz mnoge nagrade i priznanja dobitnica je i Nagrade „Tošo Dabac“. Njezine fotografije nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog fotosaveza, te u Zbirci hrvatske fotografije pri Fotoklubu Zagreb. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a. Živi i radi u Zagrebu.
TOMISLAV MARIĆ
Rođen je 1965. u Zemunu. Djelokrug rada mu je advertising, editorial i umjetnička fotografija.

ALAN MATUKA

Rođen je 1966. u Zagrebu. 1993. završava A stupanj, smjer fotografije na London College of Printing, a 1995. otvara vlastiti studio u Londonu. Sredinom 2001. vraća se u Zagreb gdje otvara fotografski studio i nastavlja umjetnički i komercijalni rad. Lista klijenata obuhvaća internacionalne reklamne i dizajn agencije, izdavačke kuće te klijente iz glazbene industrije. Svoje je radove predstavio na 11 samostalnih izložbi. Član je Royal Photographic Society of Great Britain, ULUPUH-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu.
LUKA MJEDA
Rođen je 1952. u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (Zagreb). Trideset je godina fotograf slobodne profesije. Svoje je radove do danas predstavio na 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je Nagrade 21. zagrebačkog salona i Nagrade Tošo Dabac za 2007. godinu. Radovi mu se nalaze u fundusu Moderne galerije, Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izdane monografije: C/B ZAGREB, LUKA & UMJETNICI, HGK ZAGREB-BRUXELLES. Predsjednik je Udruge HRVATSKI FOTOGRAFSKI CENTAR. Član je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.
KARMEN ORLIĆ
Rođena je 1966. u Puli. Fotografijom se bavi 20-tak godina, podjednako u analognoj i digitalnoj formi. Sudjelovala na više internacionalnih skupnih izložbi, te imala dvije samostalne izložbe. Publicirana u više internetskih foto-časopisa (Blur, Fotoritim). Prisutna na više internetskih stranica posvećenih fotografiji. Živi u Poreču.
VLADIMIR PFEIFER
Rođen je 1937. u Banovoj Jarugi. Pionir je hrvatske prirodoslovne fotografije. Počeo je kao stručnjak za oružje, pa prstenovao ptice, a zatim odlučio objavljivati izložbe fotografija životinja ponajviše iz slobodne prirode. 1975. počinje snimati i fotografije podvodnog svijeta. Do sada je imao preko 70 samostalnih izložbi, a njegove prirodoslovne fotografije izlagane su u Hrvatskoj i inozemstvu. U njegovim kalendarima i knjigama uvijek se može pronaći i ekološki tekst kojeg sam potpisuje, a do sada je objavio dvjestotinjak članaka o problemima zaštite prirode. Član je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.

BERISLAVA PICEK

Rođena je 1967. u Zagrebu, gdje je studirala na Višoj grafičkoj školi. Fotografijom se profesionalno bavi od 1991., od kad radi za razna tiskana izdanja u Hrvatskoj. Od 1993. izlaže na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama. Trenutno radi u mjesečniku Grazia, kao urednica fotografije. Članica je Hrvatskog novinarskog društva (od 1993.) i ULUPUH-a (od 1996.). Živi u Zagrebu.
TOMISLAV RASTIĆ
Rođen je 1955. u Zagrebu. Godine 1975. završio je Školu primijenjene umjetnost u Zagrebu, Odjel industrijskog oblikovanja. Ubrzo potom posvetio se fotografiji. Izlagao je na desetak samostalnih i brojnim skupnim izložbama, a radovi su mu objavljeni u nekoliko foto monografija. Dobitnik je više nagrada, među kojima i Brončane nagrade na Svjetskoj izložbi fotografije «Kulturna baština» 1999. u Osaki (Japan). Član je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu.
HRVOJE SERDAR
Rođen je 1966. u Zagrebu. Fotografijom se počeo amaterski baviti 1983, a profesionalno se njome bavi od 1992. Nakon desetgodišnjeg rada kao samostalni umjetnik, osnovao je 2002. u Zagrebu "BLUE STUDIO" – prvu foto-agenciju umjetničkog usmjerenja u nas, u kojoj trenutno radi sedam fotografa raznih profila.
MAJA STRGAR KUREČIĆ
Rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2008. doktorirala sa temom iz područja digitalne fotografije i gdje radi kao docent na Katedri za reprodukcijsku fotografiju. Fotografijom (reklamnom, novinskom i reportažnom) se aktivno bavi od 1991., te je do sad sudjelovala na 23 skupne selektirane i 10 samostalnih izložbi fotografija u domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Članica je ULUPUH-a od 1998. godine. Živi u Zagrebu.

IGOR ŠELER

Rođen je 1978. u Zagrebu. Godine 2003. završio je jednogodišnji seminar u Centru za kulturu i obrazovanje u Zagrebu, za zanimanje fotograf različitih tehnika. Stručno se zatim usavršavao na seminaru Oliviero Toscani. Od 2005. stalno je zaposlen u foto-agenciji Blue Studio u Zagrebu. Član je ULUPUH-a od 2008.
VLADIMIR ŠIMUNIĆ
Rođen je 1964. u Zagrebu. Diplomirao je na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Tanhofera. Sudjelovao je na osamdesetak natječajnih salona fotografija u zemlji i inozemstvu, gdje je osvojio dvadesetak nagrada i pohvala. Živi i radi u Zagrebu.
DRAGUTIN ŠKREBLIN
Rođen je 1963. u Brezovu pored Zaboka. Školu primijenjene umjetnosti – smjer fotografija, završio je 1982., a 1998. postaje majstor fotografije. Fotografijom se bavi 30 godina. Od 1988. vodi svoj fotografski obrt (Digital foto art). Bavi se reportažnom, medicinskom, tehničkom i studijskom fotografijom, s posebnom sklonošću prema portretu. Dobitnik  je 2. nagrade za kolekciju fotografija na Salonu fotografije u Vinkovcima 2007. Član je ULUPUH-a od 2008. Živi i radi u Zaboku i Zagrebu.
ERIKA ŠMIDER
Rođena je 1942. u Zagrebu. Godine 1961. diplomirala je na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odjel umjetničke fotografije. Od 1960. istovremeno se bavi i primijenjenom i umjetničkom fotografijom, s posebnom sklonošću prema arhitekturi, krajoliku, portretima i strukturama. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja (Srebrna plaketa "Zagreb" 1961., Diploma na 10. Međunarodnom trijenalu fotografije u Zadru 1979. i dr.) Fotografije su joj objavljene u velikom broju časopisa i školskih udžbenika, te na naslovnicama knjiga. Članica je ULUPUH-a, HZSU-a i LIKUM-a.

ZVONIMIR TANOCKI

Rođen je 1960. u Vinkovcima. Bavi se fotografijom od 1974., a od 1984. profesionalno. Izlagao je na 30-tak samostalnih i oko 150 skupnih izložaba. Dobitnik je više nagrada za fotografiju. Najviše se bavi kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, snimanjem iz zrakoplova i gospodarstvom, a radovi su mu objavljeni u brojim foto-monografijama, katalozima i prospektima. Živi u Vinkovcima.
SINIŠA UŠTULICA
Rođen je 1974. u Šibeniku. Godine 1992. upisuje Strojarski fakultet u Zagrebu, te istovremeno počinje fotografirati za studentski časopis Naša nova tribina. Danas profesionalno djeluje u foto-agenciji BLUE STUDIO, gdje je, kao fotograf, ostvario mnoge uspješne poslovne aranžmane s tvrtkama i agencijama. Prvu značajniju afirmaciju na području umjetničke fotografije ostvario je pobjedom na natječaju Francuskog instituta u Zagrebu, koji ga je 2004. nagradio pohađanjem radionica i predavanja na Festivalu fotografije u Arlesu (Francuska). Član je ULUPUH-a od 2007. godine.

SAŠA VADANJEL

Rođen je 1966. u Puli. Diplomirao je 1992. na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti tijekom studija. Izlaže od 2001. te je do sad izlagao na 50-tak izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je ULUPUH-a od 2007. godine. Živi i radi u Rovinju.
ANTE VERZOTTI
Rođen je 1942 . u Splitu . Diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Fotografijom se bavi od 1958. te je do danas priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno fotografski dokumentira sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskog ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter. Paralelno sa fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja. Hrvatski fotosavez mu 2009. dodjeljuje najviše počasno autorsko zvanje prvog reda Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo dodijeljeno u Hrvatskoj. Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.). Živi i radi u Splitu.
ZLATA VUCELIĆ
Rođena je 1942. u Požegi, a diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1972. Njezine fotografije uvijek se ističu posebnim ozračjem, s naglašenim autorskim pristupom i psihološkom razradom. Motivi koje najčešće obrađuje su pejzaži, mrtve prirode i portreti. Izlagala je do sad na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Dobila je nekoliko nagrada i priznanja. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a.

IVO VUČETIĆ

Rođen je 1974. u Sokolovu (Češka Republika). Fotografijom se bavi od rane mladosti, a profesionalno od 2000. godine, otkad redovito izlaže na izložbama i objavljuje u časopisima, te raznim stručnim i turističkim publikacijama. Izlagao je samostalno i na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko diploma i nagrada. Član je ULUPUH-a od 2003. godine. Živi i radi na otoku Hvaru.
ZVONIMIR ZAGODA
Rođen je 1941. u Oroslavju. Godine 1960. završio je Školu primijenjene umjetnost u Zagrebu (Odjel umjetničke fotografije),  a 1962. Višu pedagošku školu, likovni odgoj. Od 1968., pa do umirovljenja 2006., bio je redovni nastavnik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na Odjelu fotografskog dizajna, a za predmet fotografske tehnike. Održao je trinaest samostalnih izložaba, a dobitnik je i nekoliko domaćih i inozemnih nagrada. Član je ULUPUH-a i LIKUM-a. Živi u Zagrebu.

ANDRIJA ZELMANOVIĆ

Rođen je 1954. u Zagrebu. Profesionalno se bavi fotografijom 30 godina. Kao slobodni umjetnik surađuje u svim vrhunskim magazinima u Hrvatskoj (moda, produkt, reklame). Član je ULUPUH-a. Živi i radi u Zagrebu.

Marijana Bacelj, za Photo Art Gallery Batana

Akademija-Art.hr
25.08.2010.