Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je kako bi se Europljani ove godine mogli okrenuti protiv Njemačke zbog njezina odnosa prema dužničkoj krizi u eurozoni, prenosi AFP

Zoellick je u govoru na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu pozvao Berlin da pruži više potpore Italiji i Španjolskoj.

Dodao je kako ostale zemlje, uključujući i one u usponu, ne razumiju zašto Njemačka nije spremna dati više novca za rješavanje europske dužničke krize. Tržišta u usponu gledaju na Njemačku s određenom dozom zbunjenosti, frustracije i prezira, kazao je Zoellick te dodao kako ga je jedan kineski dužnosnik upitao – Zašto bih ja djelovao ako Njemačka nije dovoljno zabrinuta da bi djelovala? Kazao je kako su fiskalna disciplina i reforme u Italiji i Španjolskoj ključne te da im je potrebna podrška.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim je pritiskom da izdvoji više novca za spas financijski ugroženih članica eurozone. Nepokolebljiva je u stajalištu da su sadašnji mehanizmi za spas dovoljni.

Izvor: D.M. /Hrt.hr/

Akademija-Art