Galerija Bruketa 2, Strossmayerova 1, Rijeka
od 05. 04. 2012. (u 19.00 sati)

 

Nina Brkić
PLOHA BOJA AKT

 
Izložba ostaje otvorena tjekom travnja.

„Nina Brkić promišlja, ostvaruje i razrađuje ženski torzo redukcijom na plohe, kombinirajući tehniku kolaž papira, akrilnog spreja, ljepila, akrilne boje i tuša.

Plohu konstruira čistim bojama: plavom, žutom i crvenom te mješanjem istih.

Platno zatvara slobodnijom morfologijom malih ploha, primarnih i sekundarnih boja gdje ostvaruje ritmićno bogatu površinu unutar koje akcentira ženski lik.
Na ovu podlogu prožetu simbolikom boje i valera, postavlja svoj idejni pečat, svoju idejnu dominantu – stilizirani ženski akt, raduciran na torzo.
U svom likovnom opusu orijentira se na ženski lik koji postavlja na znamenje same simbolike boja, komplementarnih paraova boja, gdje suprotstavljanjem kromtskih vrijednosti potiće idejnost i vitalnost ženstvenosti.
Morfološki osebujna stilistika likovnog govora upućuje na sagled hrabre likovne govornice koja slika bez zadrške i suvišnih akademskih zapreka jer daje prednost oslicima individualnosti i unutrašnjem porivu koji je svojstven sebstvu.“
mr. Nena Brkić, dipl. konz-rest. kipar, ulomak iz predgovora

Nina Brkić, profesorica likovne kulture diplomirala je na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek, u slikarskoj klasi prof. Ante Rašića. Maturirala je na Školi Primijenjene umjetnosti i Dizajna u Zagrebu, Aranžersko–scenografski odsjek. Profesionalno se bavi slikarstvom i radi u prosvijeti. Samostalno i grupno izlaže u zemlji i inozemstvu. Do sada je ostvarila petnaest samostalnih i trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj i Americi. Raznoseći plohe boja inicira zaplet a suprotstavljanjem kromatskih kvaliteta potencira ženski lik, akt. Formacije torza akcentira konturama gdje u dominaciju postavlja Venus Victrix.

Morana Bruketa Pertaut

Akademija-Art