Rijeka među 50 svjetskih top destinacija

Specijalizirani turistički portal “Travel and Leisure”, Rijeku je svrstao na listu 50 svjetskih destinacija koje se moraju posjetiti u 2020. godini. To je još jedan poziv u Europsku prijestolnicu kulture, čiju će titulu Rijeka ponijeti 1. veljače.

Vijest da se Rijeka našla među slavnim odredištima poput Barbadosa, Pariza, Istanbula i Rima, potvrda je da je priča o gradu na Rječini postala globalna.

– Plus je sama ta informacija. Nema razloga da ih ne iskoristimo u promidžbene svrhe, rekao je Zdravko Kovačević, vlasnik turističke agencije Rijeke.

Kriteriji da se dospije na popis portala Travel and Leisuere su turistička statistika, kvaliteta smještaja, iskustva turista.

– Zasigurno je prevagnuo adut projekta EPK koji će se odvijati tijekom cijele ove godine, kaže voditelj marketinga TZ Grada Rijeke Dominik Damiš.

Ponudit će 600 kulturno-umjetničkih programa čija je promidžba diljem turističkih tržišta trajala tri godine.

– Upravo danas objavljuju se za španjolsko tržište članak. New York Times, Sunday Times, imamo brojne medije koji u cijelom svijetu objavljuju članke o Rijeci i EPK u 2020. godini, dodaje Damiš.

Očekuje se nekoliko milijuna posjetitelja. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, dolazit će i ministri. Krenuo je i vlak Rijeka-Ljubljana, koji će dva puta dnevno dovoziti slovenske susjede u prijestolnicu kulture. Popunit će se hoteli u okolici Rijeke, živnut će ugostiteljstvo, iznajmljivači.

– U sljedećih pet godina kada se svi ti filmovi i priče čuju, tek onda dolazi ono naknadno što će u biti Rijeku podignuti kao destinaciju u kojoj će se ostajati i svraćati, komentira vlasnica turističke agencije Rijeke Tamara Kapetanović.

Sve će početi 1. veljače svečanim otvorenjem, a sami programi 17. veljače Međunarodnim riječkim karnevalom. Autor: Zdravko Kleva/Dnevnik/IMS/HRT

photo stadionkantrida.hr