Rijeka – DOPUST

Matea Kolendić, Odnosi s javnošću
mateakolendic@yahoo.com
DOPUST
Dani otvorenog perfomansa u Splitu
Decentralizacija
Udruga Drugo More / Molekula, Rijeka,
18. svibnja

Četvrto izdanje Festivala DOPUST – Dani otvorenog performansa, nakon gostovanja u Splitu i Dubrovniku, u srijedu, 18. svibnja, održava se u Rijeci, u javnom gradskom prostoru, na Koblerovom Trgu te u prostorima Molekule.

Program započinje već od 8 sati, umjetničkom akcijom Milijane Babić nazvanom ‘Radni dan’, koja problematizira egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalazi većina samostalnih umjetnika u Hrvatskoj te propituje status samostalnih umjetnika u društvu. Simboličkim činom kopanja po kantama i kontejnerima za smeće u užem centru grada Rijeke, u odjeći sa logom HZSU, a u trajanju jednog radnog dana, dakle od 8 do 15 sati, Milijana Babić upozorava na rast liste socijalno ugroženih, u koje je moguće dodati i samostalne umjetnike. 

U 11 sati, zagrebački umjetnik Siniša Labrović izvest će na Koblerovom Trgu akciju nazvanu ‘Ivo Sanader’. Labrović se tijekom prvog festivala Dopust , 2008. godine, dotakao tadašnjeg premijera i politike kreiranja demagogije herojstva te ponudio tekst koji se može iščitavati na različite načine, te sa zanimanjem iščekujemo što nam Labrović ima za reći o sada već bivšem premijeru.
U 11:30, sati na programu je performans pod nazivom ‘Prah i pepeo’ kojeg će izvest će Patar Brajnović. U Vjeropoučnom igrokazu u tri čina u duhu Tarantella moći će uživati svi koji se nađu u to vrijeme na Koblerovom Trgu.
U 12 sati, Zoran Pavelić uz pomoć Željko Badurina izvest će akciju plakatiranja gradova ‘Slobodna Umjetnost’, koja je prethodila u Splitu i Dubrovniku, a nastavit će se i u Zagrebu, 21. svibnja.
Večernji program odvijat će se u prostoru Molekule a započinje u 19 sati, video performansom ‘Knjiga života’ umjetnika Tomislava Branjovića, koji kroz postupak koji je u jednakoj mjeri agresivan i kreativan – reciklira knjigu ‘Tuđman, prva politička biografija’ te od nje stvara novi papir. Fizički postupak recikliranja simbolički je proces pročišćenja, svojevrsna mentalna reciklaža.
U 20 sati, Božena Končić Badurina izvesti će ‘Decentralizirani performance’, u kojem će okupljenoj publici u potpunosti prepustiti ‘vlast’ nad izvedbom. Ideje i odluka o konačnom obliku i izgledu performansa donijet će se u zajedničkom dogovoru i ukoliko je potrebno izglasavanjem.
Ovime završava program u Rijeci, te se Festival već 20.05 nastavlja u Zagrebu.
DOPUST – Dani otvorenog performansa je projekt koji ove godine problematizira pojam centralizacije u okviru socijalnih formi i kulturno-umjetničkog nasljeđa. Proizašao je iz potrebe za razvojem i širenjem pojedinih inicijativa i umjetničkih udruga unutar tog sustava.
Program će kroz performance, happeninge, akcije, projekcije, prezentacije, radionice i tribine postavljati pitanja jednako kao i nuditi odgovore na zadanu temu.
LOKACIJE
13/14.5.- Split/ Udruga DOPUST/ Multimedijalni kulturni Centar
16.5.- Dubrovnik/ Art radionica Lazareti.
18.5.- Rijeka/ Udruga Drugo More/ Molekula
20./21.5- Zagreb/ Pogon/ Jedinstvo/ Galerija SC/ Galerija Nano
Festival Dopust organiziran je od udruge DOPUST/ Dani otvorenog performansa u Splitu
Partneri ovogodišnjeg festival su Drugo More, Rijeka /Art radionica Lazareti, Dubrovnik
Suradnici ovogodišnjeg festival su MKC Split / Clubture Zagreb / Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade / Galerija SC, Zagreb /Galerija Nano, Zagreb / Dea Vidović

Akademija-Art.hr
18.05.2011.