Richard Wagner u bečki Židovski muzej donosi nelagodu

Bec ki Muzej Richarda Wagnera oko 1890 c O sterreichisches Theatermuseum Wien

Od 25. rujna se u bečkom Židovskom muzeju može pogledati izložba pod nazivom „Euforija i nelagoda – Židovski Beč i Richard Wagner”. Povod za izložbu 200. je obljetnica od rođenja slavnog njemačkog skladatelja koji je ujedno postao i jednom od najkontroverznijih ličnosti 19., 20. i 21. stoljeća.

Svojim spisom „Židovstvo u glazbi”, svojim operama i drugim jednoznačnim izjavama Wagner se s jedne stane etablirao kao jedan od najeksponiranijih antisemita unutar njemačkog građanskog staleža druge polovice 19. stoljeća, čiji je obožavatelj kasnije bio i Adolf Hitler koji je u Wagnerovim operama vidio utjelovljenje svoje vizije njemačke nacije.

S druge su strane njegovo glazbeno stvaralaštvo, ideja Gesamtkunstwerka i genijalnost imali izniman utjecaj na vrijeme u kojem je živio, ali i na kasnije generacije.

Bečki Židovski muzej se u okviru svoje izložbe bavi samo jednim dijelom Wagnerova jako opsežnog stvaralaštva, onog koji se odnosi na Beč koji je jako brzo postao centrom Wagnerova kulta, te Wagnerovim odnosom prema Židovima.

Wagner 1 Foto  Andreas Buchberger

Izložba obuhvaća mnogobrojna pisma, dokumente te filmski materijal, a zanimljivi su i isječci iz filmova „Zvjezdani ratovi” i „Gospodar prstenova” koji pokazuju koliko je Wagnerov romantični stil utjecao i na današnju popularnu kulturu.

Beča izložba ostaje otvorena do 16. ožujka 2014. godine.