Prva luka nautičkog turizma na Šolti
Marina i dvorac, ekološki lukobran, ljetna pozornica…
Na Danima Vesne Parun, načelnik otoka Šolte, Nikola Cecić-Karuzić pokazao se pravim domaćinom.
U luci je postavljeno 55 vezova sa svom pratećom opremom, recepcijom i ugostiteljskim objektom. Projekt je djelo splitskog arhitekta Davora Hauptmanna, koji je osmislio i vizualni identitet cijele rive, dok je lukobran izradio inženjer Josip Prcela. Iako je koncesija dobivena na trideset godina, marina i hotel nisu ulaganje koje bi se moglo brzo isplatiti. Bit će potrebno raditi na desetke godina kako bi se povratile investicije, što kompleksu daje općedruštvenu vrijednost. Mogućnost cirkuliranja mora kroz konstrukciju lukobrana što je ekološko rješenje, a štiti ujedno objekte i plovila unutar luke.
Božidar Petrač i Jakša Fiamengo
U sklopu projekta saniran je i stari dio masliničke rive pred dvorcem Martinis-Marchi što je učinjeno pod nadzorom konzervatora. Provedene su nove instalacije, zadržani kameni detalji, ugrađeni drveni umetci za sjedenje, očuvane su kamene bitve, postavljena je ruža vjetrova, tako da se dobilo 124 metra nove šetnice. Amfiteatar s deset tribina i pogledom na otočiće Saskinju i Polebrnjak kao i na otvoreno more, namijenjen kulturnim događanjima, posebna su atrakcija marine i Maslinice.
Viška književnica Anela Borčić na trenutak se zadržala u sobi gdje je smješten pianino da pročita mailove
Predstavimo i Hartmuta Lademachera, informatičara i hotelijera: on je ugledni njemački poduzetnik, a poslovnu karijeru započeo je kao informatički stručnjak u IBM-u. Godine 1990. osnovao je softversku tvrtku LHS koja je u desetak godina postala jedna od vodećih tvrtki za razvoj obračunskog softvera za telekomunikacijska poduzeća. Tvrtka je prodana 1999. godine, a gospodin Lademacher je dio novca od dobiti uložio u turizam, te u proizvodnju vina. Među ostalim, vlasnik je vinograda i dvorca pokraj Saint Tropeza, hotela “Le Mirador Kempinski” u Švicarskoj, vinograda na jugu Francuske te više nekretnina u Njemačkoj i Španjolskoj.