Remek-djela japanskog nijemog filma na 7. PSSST!-u

psstviz

Centar za kulturu Trešnjevka ove će godine već po sedmi put biti domaćin PSSST! Festivala nijemog filma, koji će se od 7. do 9. studenoga 2013. održati u prostorima Centra, Park Stara Trešnjevka 1 u Zagrebu.

Osim natjecateljskog programa u kojem će se za festivalsku nagradu „Veliki Brcko” natjecati 20 domaćih i međunarodnih filmskih ostvarenja, i na ovogodišnjem će se PSSST!-u tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovoga puta kroz restaurirane snimke starog Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke.

Također, posjetitelji će imati rijetku priliku vidjeti remek-djela japanskog nijemog filma, uključujući i kultnu Kinugasinu Stranicu ludila te Raskrižje, kao i nijeme filmove Mizoguchija i Ozua – Prolazni hir, Tokijski marš, Osenin pad, Rođen sam, ali… i Tokijski zbor.

Osim hrvatskog i japanskog filma, bit će prikazan i neobičan austrijski nijemi film o kolonijalnim pustolovima u Africi te španjolski nijemofilmski hit iz 2012. Snjeguljica.

PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima, a nijemim će projekcijama ove godine zanimljivu zvučnu podlogu dati Vitomir Ivanjek, Oridano Gypsy Jazz Band te Joe Kaplowitz & Tomb Raiders from Space. Ljubitelji filma stoga će i ove godine moći uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje vodi kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Filmski užitak zaokružit će tradicionalni subotnji tulum nakon proglašenja pobjednika. Ulaz je besplatan.