Rekordan vodostaj Dunava u Mađarskoj, nasipi odolijevaju

madjarska

madjarska

Dunav je dosegnuo rekordan vodostaj od 8,83 m u Budimpešti danas u 7.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Zaštitni nasipi duž cijelog toka rijeke u Mađarskoj odlijevaju a vrhunac vodenog vala u prijestolnici još se očekuje

Kada je 2006. zadnji put bila zaprijetila opasnost od poplave, u Budimpešti je izmjeren vodostaj od 8,60 m. Maksimalni vodostaj u prijestolnici očekuje se sutra rano ujutro. Vrhunac vodenog vala se približava središtu zemlje, ostaju nam još dva presudna dana, rekao je jučer premijer Viktor Orban u Esztergomu, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Budimpešte gdje je proveo noć.

Nakon obilnih pljuskova u subotu poslijepodne vodostaj je u staroj gradskoj jezgri Budimu na nekoliko sati porastao za 30 do 50 cm zbog začepljene kanalizacije, ali je voda iz odvoda ubrzo ispumpana u rijeku.

Volonteri i službe za obranu od poplave radile su danonoćno na zapadu i na sjeverozapadu zemlje, gdje su u subotu zabilježeni najviši vodostaji u povijesti. Ipak, vodostaj je na zapadu počeo opadati.

Oko 1.000 ljudi moralo se evakuirati iz opreza. Tri sela, Pilismarot, Domos i Kisoroszi i dalje su odsječena a namirnice im se dopremaju čamcima. U Domosu mještani čak nisu htjeli odgoditi izbore za načelnika općine.

U Budimpešti bi vodostaj trebao opadati 7 do 8 dana, a obalama će se moći prometovati kada se razina vode spusti ispod 6,50 m.