Reis: Zna se tko se mora ispričati! Vladika: Vi želite islamsku državu!

"Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?". Bio je to naziv jedne od rasprava na trodnevnom skupu u Sarajevu zamišljenom kao susret religija, a bit će obilježen ipak polemikom među vjerskim vođama, između pravoslavnog vladike Grigorija i poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića

– Zna se tko se u ovoj zemlji mora ispričati, kao što se zna i tko mora tražiti oprost – rekao je Cerić, a na to je oštro reagirao Grigorije:

– Uvaženi muftija, sjećam se posjeta Washingtonu, kad smo zajedno večerali s Arthurom Schneirom. Razgovarali ste na engleskom i shvatio sam da ste rekli – Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, zašto nama ne date jednu državu, BiH – citirao je islamskog poglavara Grigorije.
 
Cerić je na to uzvratio

– Takve optužbe dovele su do genocida nad Bošnjacima, kao što je antisemitizam doveo do holokausta – rekao je i podsjetio Grigorija da on nije muftija nego reis-ul-ulema.

– Dosta je toga da Bošnjaci moraju ponavljati da ne žele islamsku državu. Ponosim se što sam musliman i što smo većina, iako neki kažu da nas je previše u Bosni, pa smo zato opasnost. Nema Bosne bez Bošnjaka, i to treba kazati – rekao je Cerić, dodajući kako su u BiH svi dobrodošli. Cerić tvrdi da Schneiru, njujorškom rabinu, poznatom kao velikom zagovorniku mirnih rješenja među religijama, jako utjecajnoj osobi s posebnim zanimanjem za Kinu, Rusiju, Srednju Europu i Balkan, ništa nije govorio o tome, jer on i ne odlučuje kakva će biti BiH.

– Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska Hrvata i ostalih, čak se i Crna Gora odvojila od Beograda, Albanci imaju dvije i pol države na Balkanu. A Bošnjaci, koji su razbacani po cijelom Balkanu, najmanje su zaštićeni – rekao je Cerić, tvrdeći da njujorškom rabinu nije rekao da "nema židovstva bez židovske države, kao što nema ni islama bez islamske države".

– To je laž. Nikad to nisam rekao – kaže poglavar muslimana u BiH.
 
Zajednička molitva

– Nije istina ono što mi kažemo, istina će se vidjeti kad dođe Gospod i upita što je istina. Ja ne kažem da je to vaš konačan stav i nadam se da nije – uzvratio je vladika Grigorije, koji je nedavno gostovao na HTV-u u "Nedjeljom u 2" i poznat je po isprici koju je izrekao u dubrovačkoj katedrali, kad je zatražio oprost za Srbe.

– Zaista mislim da Bosne i Hercegovine nema bez Srba i Hrvata. Stalno se nastoji praviti BiH bez Srba i Hrvata, a to nije moguće. U svakom slučaju, središnje mjesto dajemo muslimanima Bošnjacima, jer su najvažniji i najodgovorniji za BiH – rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Veliki skup, na kojem su bili mnogi vjerski poglavari, kao i politički vođe, završen je zajedničkom molitvom. Ispred sarajevske katoličke katedrale zajednički su molili katolici i pravoslavci, muslimani u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a budisti u Muzeju umjetnosti i književnosti. Skupovi za mir održavaju se već 25 godina, a pokrenuo ih je papa Ivan Pavao II. i Zajednica Sant Egidio.

Foto: Antonio Bronić/Pixsell
Izvor: Vecernji.hr