Ministarstvo branitelja objavit će Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u srijedu, 19. prosinca, u 12.30 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, a svoje ratne putove, uz njega, objavit će i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, priopćeno je iz Ministarstva
Za njegovu objavu prethodno su zakonskim izmjenama u Hrvatskom saboru ostvareni svi preduvjeti za javnu dostupnost. Sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra. Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana. 

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

 
U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.
 
Izmjenama se omogućavaju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.
 
Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba za koju je u odgovarajućem postupku utvrđeno da je samovoljno napustila postrojbu ili bez dopuštenja nadležnog zapovjednika, no ponovno se odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom.
 
Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI-ja, a u ratu su proveli najmanje dvije godine.
 
Sabor je donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu. 
 
Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.
 
Izmijenjen je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju kojega će se postrojenja koja ispuštaju stakleničke plinove od 1. siječnja uključiti u sustav trgovanja emisijskim jedinicama EU, iz čega će se moći isključiti mala postrojenja. 
 
Donesen je Zakon o poštanskim uslugama kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga.
 
Sabor je izmijenio Zakon o komunalnom gospodarstvu te Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, a donio i s direktivama EU-a uskladio Zakon o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja i Zakon o primjeni ljudskih tkiva i stanica.
Foto: Pixsell
Izvor: HRT