Skip to content

Regionalni project D-0 ARK Underground


Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground

 

Selektori II. Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground, Basak Senova (Turska) i Zvonko Maković (Hrvatska) te asistent selektora Irfan Hošić, posjetili su Titovu Atomsku Ratnu Komandu u Konjicu, mjesto održavanja ovog velikog regionalnog projekta. Njihovim dolaskom u posjetu ARK-u službeno se otvara drugi ciklus Projekta D-0 ARK Underground.

Kuratorica Basak Senova, nakon izlaska iz Titove Atomske komande je izjavila: “Prije nego što sam došla u Sarajevo, istraživala sam podatke o Bunkeru. Velika je razlika kada se osjeti atmosfera ovog čudesnog prostora. Imate osjećaj da ste u naučno fantastičnom okruženju sa istorijskim dokazima koji su oko vas. Veoma sam impresionirana kako umjetnički radovi komuniciraju sa bunkerom i veoma sam uzbudjena zbog Bijenala koje će se održati iduće godine.”


Basak Senova

Selektor Zvonko Maković istakao je važnost posjete ARK-u jer tek na taj način dobijate utisak monumentalnosti i značaja samog prostora. “Projekat D-0 ARK Underground svakako je jedan od najznačajnijih regionalnih projekata na koji Bosna i Hercegovina može biti ponosna. Selektori prvog Bijenala, gospoda Dimitrijević i Ćuković odradili su odličan posao a ja se iskreno nadam da će Bijenale, koje ćemo otvoriti 26.aprila 2013. biti i bolje od prethodnog. U svakom slučaju, Hrvatska je sretna da u ovom velikom Projektu učestvuje kao zemlja partner.”


Zvonko Maković

Selektori dolaze iz zemalja koje su prihvatile biti partneri u organizaciji II Bijenala. Nakon sastanaka u Ankari na kojem je domaćin bio Ministar kulture i turizma Republike Turske gospodin Ertugrul Gunay , te sastanka u Zagrebu na kojem je delegaciju iz Sarajeva primila Ministrica kulture Republike Hrvatske gospodja Andrea Zlatar Violić, dogovorena je saradnja na državnom nivou u organizaciji i pripremi drugog ciklusa Projekta kojeg je Vijeće Evrope proglasilo za Kulturni dogadjaj Evrope u 2011 godini. Uz predstavnike Direkcije Projekta D-0 ARK Underground, sastancima u Ankari i Zagrebu prisustvovali su  Ministar kulture i sporta Federacije BiH gospodin Salmir Kaplan i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo gospodin Ivica Šarić.

Selektori Senova i Maković preuzeli su obavezu da do 30.06.2012 godine sastave listu umjetnika učesnika II Bijenala. Od seprembra 2012. godine umjetnici će u grupama dolaziti u Titov ARK i postavljati svoje radove koji će trajno ostati u tom prostoru.
Kako je istakao Direktor Edo Hozić, osnovna ideja Projekta D-0 ARK Underground je pretvaranje tog hladnog, sablasnog prostora u Muzej savremene umjetnosti.
Nakon I Bijenala, u ARK-u je ostalo više od 50 umjetničkih djela. Prema podacima Turističke zajednice Konjic i Ministarstva odbrane BiH, od dana otvaranja I Bijenala do danas, oko 18.000 posjetitelja obišlo je ARK, te imalo priliku upoznati se sa savremenom umjetnošću.
Prije svečanog otvaranja II Bijenala sasvremene umjetnosti D-O ARK Underground koje će se desiti 26.04.2013. godine, u saradnji sa kreativnim timom za dizajn, marketing i reklamu FABRIKA, Projekat će biti predstavljen u Istanbulu i Zagrebu. Predstavljanju Projekta u ovim gradovima prethodit će seminari na temu Hladnog rata, istorijskog perioda kojeg najsnažnije simbolizira upravo Titova Atomska Ratna Komanda.
Vedran Jusufbegović

Akademija-Art

See also  Završilo prvo izdanje Festivala Aklapela