Referendum o obitelji 1. prosinca!

sabor PXL

Saborski Odbor za Ustav prihvatio je jednoglasno amandmane HDZ-a na prijedlog odluke o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative “U ime obitelji”, prema kojima će građani na referendumu 1. prosinca odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako je to bilo planirano.

Odbor je također prihvatio i amandman HDZ-a prema kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma. Oko tog amandmana suzdržani su bili Goran Beus Richembergh (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS).

Beus Richemberg zatražio je da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja. “U želucu mi je zlo što moram sudjelovati u nečem što na koncu znači legitimiranje jednog opasnog pokreta”, rekao je Beus Richembergh. Rekao je, međutim, da je kao zastupnik dužan poštovati mišljenje Ustavnog suda.

Milorad Pupovac vjeruje da je Ustavni sud već trebao samoinicijativno ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, kao što se oglasio o proceduri po kojoj se raspisuje ustavotvorni referendum i valjanosti same referendumske odluke.

Nenad Stazić (SDP) je protiv zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Ustavni sud se samoinicijativno, a da je upitan, oglasio o proceduri. Nije se oglasio o samom pitanju i očito stoji na stajalištu da je potrebno Ustavom ograničiti prava jedne manjine. Mi imamo takav sud, rekao je Stazić.

HDZ-ovac Vladimir Šeks tvrdi da Ustavni sud referendumsko pitanje, po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, može ocijeniti jedino na zahtjev Sabora te je uvjeren da je ocjena ustavnosti nepotrebna.

Odbor je danas osnovao 13-eročlanu radnu skupinu koja će pripremiti nacrt ustavnih promjena, uz prijedlog zastupnika SDP-a da se Ustavom ukine mogućnost zastare za politički motivirana ubojstva. (Dalje.com)