Rešetari – Vez porubljen snom i zavičajem

 
U organizaciji Književno-likovnog društva "Rešetari", 15. i 16. rujna 2012. godine održani su 15. Susreti pjesnika u Rešetarima
U organizaciji Književno-likovnog društva «Rešetari»,15. i 16. rujna 2012. godine u ovome su mjestu održavani jubilarni 15. Rešetarački susreti pjesnika na kojima se okupilo blizu sedamdesetak  pjesnika iz svih krajeva Hrvatske, kao i hrvatskih pjesnika iz dijaspore: Austrije, Mađarske, Njemačke, Švedske, Engleske, Sjedinjenih Država, Kanade, Južnoafričke Republike, Slovenije, Srbije, Crne Gore,  Bosne i Hercegovine, i Makedonije. Gostima su se pridružili i domaćini, članovi KLD «Rešetari», pjesnici iz Osijeka, Varaždina, Slavonskog Broda, Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Nove Gradiške.
Svima sudionicima objavljena je po jedna pjesma u zborniku «Vez porubljen snom i zavičajem», čiji je urednik Ivan De Villa, inače pokretač ove najveće pjesničke manifestacije u Hrvatskoj. Uz zbornik «Vez porubljen snom i zavičajem», kao i zbornik pjesništva mladih «Moj svijet», čiji je sponzor Anton Kikaš, pjesnik iz Kanade, predstavljena je i knjige „Kaskade života“ pjesnikinje Slavice Božičević iz Švedske.
U organizaciji ove pjesničke manifestacije organizatorima, članovima KLD «Rešetari» pridružila se Hrvatska matica iseljenika Zagreb, uz svesrdnu potporu općine Rešetari. Pokroviteljstvo potpisuju Ministarstvo kulture RH i Brodsko posavska županija. Pjesnička druženja održana su u prostoru Osnovne škole „Ante Starčevića“ u Rešetarima.
Foto iznad: Tomislav Marijan Bilosnić u društvu Antuna Kikaša poklanja svoja djela Ivanu De Villi za novopokrenutu biblioteku u Rešetar


Pjesnici u Rešetarima

Na ovim pjesničkim susretima upriličeno je i potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji između općine Rešetari i prijateljskog grada Ilindena iz Republike Makedonije, a što je potaknuto baš ovim susretima. Sporazum su potpisali načelnik općine Rešetari Zlatko Aga i gradonačelnik Ilindena Žika Stojanovski.

Uz pjesnike, Susretima su cijelo vrijeme manifestacije nazočili i brojni gosti i uzvanici – ravnatelj Matice iseljenika Hrvatske Marin Knezović, predstavnica Ureda za iseljenu Hrvatsku Ministarstva vanjskih poslova RH Katarina Hinić, župan brodsko posavski Danijel Marušić, gradonačelnik grada Ilindena (Republika Makedonija) Žika Stojanovski, načelnik općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, predstavnici Općinskog vijeća Rešetara, izbornik Zbornika pjesama književnik Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Stjepan Blažetin i drugi.

Pjesnici sa mladim kolegama iz osnovne i srednje škole

Inače, jubilarnim 15. Rešetaračkim susretima pjesnika iz Zadra i Zadarske županije nazočio je poznati hrvatski književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, koji je ovom prigodom poklonio više izdanja svojih knjiga novopokrenutoj biblioteci Rešetari, kao i biblioteci Osnovne škole „Ante Starčevića“ u Rešetarima.