Skip to content

Reding kuvertirala popis kazni za Hrvatsku

viviane-reding

S obzirom na to da je Europska komisija prije nekoliko dana jasno poručila kako očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu “Lex Perković”, moglo se pretpostaviti da će slijediti novi pritisci na Hrvatsku

Čini se da se europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding više ne namjerava dopisivati sa Zagrebom. HTV doznaje kako je umjesto pisanja pisama, već kuvertirala pripremljen popis mogućih kazni za Hrvatsku. Ogluši li se premijer Zoran Milanović na posljednje upozorenje i ne ukine li žurno tzv. Lex Perković, Reding će za nekoliko tjedana Komisiji predstaviti prijedlog sankcija protiv Hrvatske. Sljedeći korak bile bi konzultacije sa svim članicama o hrvatskom kršenju Unijinih pravila.

Moguće sankcije odnosile bi se samo na područje pravosuđa i unutarnjih poslova. Dakle, ne na smanjivanje novca iz strukturnih fondova, već, kako je HTV najavio prije nekoliko tjedana, vrlo vjerojatno na usporavanje ulaska Hrvatske u schengen.

A kako se sada čini, Vladi se baš i ne žuri promijeniti tzv. Lex Perković. Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da tjedan dana uoči početka jesenskog zasjedanja promjena spornoga zakona, za sada, nema na dnevnom redu. Lopticu prebacuje na Vladu jer, kaže, promjena zakona je u njezinom djelokrugu.

Detalje najava iz Bruxellesa donosi HTV-ov dopisnik Željko Korpar, a u videoprilogu pogledajte što o svemu kažu političari. (HRT)

See also  Blokade svima koji državi duguju više od 2.000 kn