Skip to content

Reakcije na presudu čelnicima Herceg Bosne

haag generali

Na nepravomoćne presude šestorici Hrvata u Haagu počele su stizati i reakcije iz hrvatskog političkog prostora, s obzirom da se u presudi spominje i Hrvatska

Podsjetimo šestorka je proglašena krivima u Haagu te zajedno su osuđeni na 111 godina zatvora, a zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu entičkog čišćenja Bošnjaka, tadašnjih Muslimana, s područja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Na čelu su bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko, a cilj pothvata je bio obnavljanje nekadašnje Banovine Hrvatske kako bi se ta područja BiH pripojila Hrvatskoj, stoji u presudi.

“Nije nam svejedno što je tamo i vjerujemo da je u 2. stupanjskoj odluci moguće preispitati tu odluku. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Ovdje je riječ o BiH i to su implikacije koje nas se tiču. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Hrvatska je imala grešaka u BiH, ali je bila partner, saveznik i jako je puno pomagala. Ako možemo BiH dijeliti na tri naroda, onda bez Hrvata ne bi nikada bilo samostalne države. Puno je argumenata koji govore jedno, ali sud je sud. Tu je 2. stupanjski sud i pokazalo se da se u drugostupanjskoj presudi može mnogo toga promijeniti”, poručio je premijer Zoran Milanović koji je nepravomoćnu presudu komentirao na početku sjednice Vlade.

Jadranka Kosor poručila je kako je riječ o prvostupanjskoj presudi i još ništa nije gotovo, no kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena u drugom stupnju onda bi to imalo posljedice.

“Moje mišljenje je da treba uložiti sav napor u žalbenom postupku da se i ova kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge, sruše na drugom stupnju. Mislim da je potrebno da se jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima i dodatno učvrsti i da drugostupanjska presuda bude onakva kakavu očekujemo”, istaknula je Kosor.

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata u Haagu.

“U svakom slučaju, drastično, s druge strane, sramotno, s treće strane, i Blaškić je bio osuđen, i Gotovina i Markač, pa je na kraju pravda pobijedila. Uvjeren sam da će i ovaj put pravda pobijediti, da će naši pravnici u pravnoj bitki, u žalbenom roku to pobiti i da će oni izaći kao istinski heroji, kao što su izašli i naši iz Haaga, koji su najprije bili drastično osuđeni, a poslije oslobođeni. Budimo strpljivi i mudri, odmjereni, sigurno ćemo pobijediti”, uvjeren je Bandić.

“Kada slušate takvu presudu prvo se sjetim žrtava, moja sućut žrtvama i obiteljima. Kada je riječ o individualnoj krivnji rekao bih da je riječ o nepravomoćnoj presudu. Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BIH-a, oni su i za vrijeme rata bili ambivalentni, ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska BiH-a dobro surađuju i ono što je bilo u prošlosti nas ne smije opterećivati”, poručio je predsjednik države Ivo Josipović.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je kako je stvarnost u nekim stvarima puno kompliciranija, a u nekim stvarima puno jednostavnija.

“Hrvatska je imala grešaka u BIH-a, ali je bila partner i jako je puno pomagala. I ako možemo BIH-a dijeliti na tri naroda onda bez glasova hrvatskog naroda u BIH-a na referendumu u proljeće 1992. BIH-a nikada ne bi bila samostalna država”, podsjetio je Milanović.

“Treba poštivati Haaški sud, bez obzira je li nam se sviđa ili ne presuda. Riječ je o prvostupanjskoj presudu, a iskustvo iz rada haškog suda otvara mogućnost i drugačiju drugostupanjsku presudu, pogotovo jer Vijeće nije bilo jedinstveno. Hrvatska ima principijelan stav. Sve zločine treba kazniti bez obzira s koje strane učinjeni. Što se tiče odnosa Hrvatske i BIH, moraju u vidu imati svoju budućnost u EU, te da ćemo nastaviti s dobrosusjedskom politikom i suradnjom radi prosperiteta i napretka za bolji život građana”, istaknuo je šef Sabora Josip Leko.

“Ja sam neugodno iznenađen i kvalifikacijama i visinom kazni, pojedinačnim sudbinama ljudi koji su osuđeni… Smatramo da su i Hrvatska i BiH bile izložene velikosrpskoj agresiji. Mislim da je ovo jedna sasvim kriva kvalifikacija i uvjeren sam da će biti srušena u žalbenom postupku”, naglasio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Presuda će pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BIH-a tijekom 90-ih, nema sumnje da u osnovnim činjenicama u presudi nema ničega što već nismo čuli u našoj javnosti i to od najistaknutijih ljudi”, komentirao je SDSS-ov Milorad Pupovac. (Foto: AFP, Soundset.hr)