Skip to content

Razvod roditelja tri puta povećava rizik od moždanog udara u muškaraca

Odrasli muškarci čiji su se roditelji razveli prije nego su oni navršili 18 godina, imaju tri puta veće šanse za moždani udar od muškaraca čiji se roditelji nisu razveli, poručuju kanadski istraživači sa Sveučilišta u Torontu

Autorica istraživanja Esma Fuller-Thomson i koautorica Angela Dalton zabrinute su rezultatima istraživanja koji su otkrili snažnu vezu između razvoda roditelja i moždanog udara. Zanimljivo je da ženama razvod roditelja ne povećava šanse za moždanim udarom, prenosi upi.com.
– Pretpostavljamo da je veza između dječjeg iskustva razvoda roditelja i moždanog udara, povezana s rizičnijim zdravstvenim ponašanjem ili nižim socioekonomskim statusom među muškarcima čiji su roditelji rastavljeni – poručuje Angela Dalton.
Naravno, znanstvenici su su statistički kontrolirali većinu poznatih rizičnih faktora za moždani udar, poput dobi, rase, prihoda, edukacije, ponašanja u odrasloj dobi (pušenje, vježbanje, prehrana, alkohol), socijalne pozadine, mentalnog zdravlja i dostupnosti medicinskih usluga.
– Čak i nakon ovih prilagodba, razvod roditelja je i dalje ostao povezan s tri puta većim rizikom od možanog udara među muškarcima – zaključuje Dalton.
Iako istraživači ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći zašto muškarci iz razvedenih obitelji imaju povećani rizik od možanog udara, pretpostavljaju da odgovor leži u regulaciji kortizola, hormona povezanog sa stresom.

Foto: Srednja.hr