Skip to content

‘Ratni rekvijem’ Benjamina Brittena otvara ciklus ‘Lisinski subotom’

Ratni Requiem

Orkestri i zborovi Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, u pratnji solista i pod dirigentskom palicom dirigenata različitih država, zajedničkom će izvedbom ‘Ratnog rekvijema’, remek-djela britanskoga skladatelja Benjamina Brittena u subotu, 28. rujna, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvoriti njezin središnji ciklus ‘Lisinski subotom’.

Riječ je o djelu nastalome 1962. na stihove pjesnika Wilfreda Owena, u povodu posvete katedrale u Coventryju, mjesta jednog od najvećih razaranja Drugog svjetskog rata. Djelom pisanim za dva orkestra – filharmonijski i komorni, te zbor i dječji zbor, orgulje i soliste – po jedan sopran, tenor i bariton, Britten je 15-ak godina nakon rata želio poslati snažnu pacifističku i antiratnu poruku. Zagrebački je koncert prvo okupljanje umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije na jednoj pozornici u novijoj povijesti regije, a cilj je ponovno poslati glazbenu poruku mira.

“Prvi put će se na jednoj pozornici okupiti umjetnici različitih nacionalnosti i vjera iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije kako bi otvorili jednu od najboljih glazbenih ponuda u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina, ciklus ‘Lisinski subotom'”, kazao je danas na tiskovnoj konferenciji u KD Lisinski ravnatelj dvorane Dražen Siriščević.

U godini u kojoj Velika Britanija obilježava stotu godišnjicu rođenja jedne od svojih središnjih kulturnih ličnosti prošloga stoljeća, Brittenov slavni oratorij nije slučajno odabran da otvori jubilarnu sezonu Dvorane, u kojoj Lisinski slavi 40 godina postojanja, napomenuo je Siriščević.

“Različitim sadržajima koje nudi, Lisinski posljednjih 40 godina gradi mostove među kulturama. Taj koncert simboličan je završetak povijesti Dvorane koja je bila, i ujedno označava otvaranje nove povijesti u kojoj ćemo nastaviti graditi mostove. Pedeset godina od praizvedbe, ponovno dižemo glas protiv nasilja i strahota ratnih stradanja nakon rata koji smo nedavno i sami proživjeli i zajedno šaljemo poruku mira”, poručio je Siriščević.

Orkestar Zagrebačke filharmonije, Komorni orkestar Sarajevske filharmonije, zborovi Radiotelevizije Srbije, Narodnog pozorišta u Sarajevu i Slovenski komorni zbor, te srpska sopranistica Aneta Ilić, bosanskohercegovački tenor Amir Saračević, hrvatski bariton Ljubomir Puškarić i Djevojački zbor Zvjezdice nastupit će pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića i dirigentice Komornog orkestra Sarajevske filharmonije Samre Gulamović.

Svi su spremno prihvatili ideju zajedničkog nastupa, za koji će se prvi puta svi zajedno okupiti u Zagrebu nekoliko dana prije koncerta, kazao je Siriščević.

Tekst oratorija, koji se sastoji od dijela crkvenog teksta i Owenove lirike, bit će u programskoj knjižici koncerta, a izvedba će biti titlana.

U povodu 100. obljetnice Brittenova rođenja u KD Lisinski pod pokroviteljstvom British Councila u Zagrebu bit će prikazano nekoliko filmova koji će ponuditi uvid u život i djelo tog skladatelja. Večeras će u Maloj dvorani biti prikazan biografski film “Benjamin Britten: A Time There Was…” redatelja Tonyja Palmera, a u subotu, 21. rujna, slijede projekcije pet kratkih filmova “At the G.P.O. and Beyond” (1935-38.) uz Brittenovu glazbu te filma “War Requiem” u režiji Dereka Jarmana. Sve su projekcije besplatne, a filmovi su na engleskom jeziku s podnaslovima na hrvatskom. (Hina)