Rate kredita u ‘švicarcima’ manje 20 posto?

Vlada RH

Vlada RH

Na dnevnom redu sjednice Vlade prijedlozi su Vladinih amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu. Vlada će amandman na zakon o potrošačkom kreditiranju uputiti nakon što je HNB podnio izvješće o visini prosječne početne kamatne stope na stambene kredite u švicarskim francima koja, prema podacima HNB-a, iznosi 4,62 posto.

Dogovor bankara i Ministarstva financija

Prema dogovoru banaka i Ministarstva financija, od Nove godine prosječne kamate na stambene kredite u švicarskim francima trebale bi pasti na 3,23 posto, a rate kredita za oko 20 posto, javlja Novi list. Prema pisanju lista, nova kamatna stopa je nepromjenjiva dok god je ‘švicarac’ za 20 posto veći nego što je bio kad je dužnik uzeo kredit, no kad se to promijeni, odnosno kad franak 30 dana bude ispod te granice, dužnik će imati šest mjeseci da se odluči želi li konvertirati svoj kredit u kune ili eure.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade naći će se, uz ostalo, prijedlog da se iz proračunske zalihe izdvoji 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definicija braka. Vlada treba odlučiti i da sa 380 tisuća kuna pomogne Filipinima koje je nedavno pogodio razorni tajfun, kao i o pružanju humanitarne pomoći Bugarskoj u iznosu od 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica. (HRT)