Rascvjetani “Dior” na pariškoj nedjelji visoke mode

Đenana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

Kolekcija "Dior", predstavljena na pariškoj nedelji visoke mode u poznatom muzeju "Rodin", sličila je privlačnom jelu ali bez začina!

Bill Gaytten, godinama u sjeni genijalnog Galliana, napokon je pokazao osobno umijeće ali nije donio, toliko očekivano osvježenje koje bi zamaglilo naslijeđe ekscentričnog, ali više nego nadarenog, italo-Engleza.

Odjeća je dopadljiva ali bez bilo kakve magičnosti, usprkos sudjelovanju čuvene šminkerice Pat McGraph, pa dobro uskladjenih ateljea, slavnog branda, čije švelje znaju sve tajne krojenja.

Nadahnute poletom 80. godina predhodnog stoljeća, grafikama Jean Paula Goude, većinom uspješne siluete, pokazale su novu ženu "Dior" – u disco stilu i postmodernim utjecajima. Iako Gaytten nastoji utisnuti u odjeću, vlastitu viziju Visoke mode ne uspijeva se osloboditi detalja Gallianovog doba pa svojim ostvarenjima daje pomalo banalnu, neodređenu rezonancu. Ali kako je desetljeće i pol razrađivao tuđe ideje, teško ih se može razriješiti za kratko vrijeme.
Dok novi, privremni kreator još istražuje polje djelatnosti, direktor branda "Dior", Sidney Toledano je zadovoljan i sretan da je kuća predstavila nove modele i zaposleniji je oko traženja novog umjetničkog direktora kao i zaradom, što kao i ranije neće biti skromna, nego inovatorskim ili umjetničkim prestižem kolekcije. Smatra da pojam "Dior" još uvijek ima poseban zvuk, u svjetskom fashionu. Međutim, smetnuo je s uma da brand, ako želi nastaviti prodaju mnoštva kozmetike, mirisa i drugih proizvoda, mora uspjeti da klijetice sanjaju i fantaziraju odjeću. Obvezan je dati objašnjenja akterima pa čuvena pariška kuća ne može dugo ostati bez kreatora snažne osobenosti, što poznaje poeziju oblačenja i posjeduje dobru mjeru dopadljive ekscentričnosti koju je Galliano pretvorio u zaštitni znak marke.
Haljine cvjetovi iz nove kolekcije za slijedeći hladniji period su kao modeli sa generalne probe, koji će na premijeri sasvim drugačije izgledati, radi dopadanja gledateljima, neizbježnog uvjeta za uspjeh predstave.

Akademija-Art.hr
06.07.2011.