Rapsodija boja u hotelu Terme Tuhelj

Izložba dr. Josipa Rubesa

U hotelu Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama  22. 11. otvorena je izložba slika pod nazivom „Rapsodija boja“  dipl. slikara i liječnika JOSIPA RUBESA. Autor  se predstavio sa apstraknim slikama u tehnici ulja na platnu i to mu je 65 samostalna izložba. Slikarstvom se bavi od mladosti a zvanje dipl. slikara stekao je na Arthouse – College of Visual arts u Ljubljani. Tema diplomskog rada bila je „Jackson Pollock i njegov utjecaj na Ede Murtića.
Izložba se može razgledati do 12. prosinca.

Pogledajte galeriju radova!

Na dosadašnjim izložbama Rubes se predstavljao kao slikar pejsaža, motiva potaknutih pitoresknošću Zagorja. U uprizorenjima ljepote krajolika Rubes se prepušta širini prostora, nalazi zanimljive zakutke, oblikujući karakteristične brežuljke i udoline svojom mjerom stilizacije, U emotivnoj posvojenosti pejsaža nalazi sklad između poštivanja realističnog i reduciranosti forme. Rubes je dosegao uvjerljivost izgleda pejsažne posebnosti služeći se najčešće tehnikom pastela. Stvarajući u tragu klasične estetike Rubes se priklonio poetskom realizmu. Rubes je u varijacijama na tu temu, bogatstvom kompozicijskih rješenja, pokazao izuzetnu maštovitost. Radikalni stilski iskorak dogodio se Rubesovim nedavnim izložbenim istupom. Motiv je nestao i Rubes je ušao u prostor apstraktne slike. U različitosti dvaju izraza ipak postoje dodirne točke, prvenstveno u ritmičkoj uravnoteženosti fragmenata i osjećaju za red. Ipak, u novom ciklusu gesta je slobodnija a boja dovedena do kolorističkog krika.

Dinamička površina izuzetno bogate strukture oblikovana je akcijom ruke nad platnom, pristupu svojstvenom akcijskom slikarstvu. Neočekivani Rubesov dijalog s intenzivnom bojom pokazao se ne samo uspješnim izletom već vidom likovne auten- tičnosti, znaka zrelosti i traženju vlastite slikarske vokacije.
Stanko Špoljarić, prof.

Josip Rubes, liječnik i dipl. slikar, rođen je 1942 godine u Pavlovčanima kod Jastrebarskog. Od 1972 godine živi u Klokovcu kod KrapinskihToplica.  Do umirovljenja  2008 g. radio kao liječnik internist-dijabetolog u Spec. bolnici za medicinsku rehbilitaciju.Slikarstvom se bavi od rane mladosti. Zadnjih desetak godina najviše je slikao krajolike u tehnici suhog pastela. Imao je preko 65 samostalnih izložbi.Organizator je likovnih izložbi u holu Specijalne bolnice za medicinsku rehabiliaciju. Zadnjih godina sve više je zaokupljen apstraktnim slikarstvom koristeći se tehnikom akcijskog slikarstva po uzoru na znamenitog slikara Jacksona Pollocka. Priredio je nekoliko izložbi apstrakcija. 2011 g. sudjelovao je na izložbi u New Yorku sa grupom hrvatskih slikara. Odlaskom u mirovinu upisuje izvanredni studij slikarstva na ARTHOUSE – College of Visual arts u Ljubljani. Diplomirao ove godine s temom diplomskog rada „Jackson Pollock i njegov utjecaj na Edu Murtića“.