Rajko Ostojić: Objedinjenu javnu nabavu nadzirat će policija i DORH

U lipnju potpisani ugovor o objedinjenoj nabavi potrošnog materijala, lijekova, ugradbenog materijala, goriva, poštanskih usluga, struje trebao bi zaživjeti u rujnu u devet državnih kliničkih bolnica te još desetak županijskih

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić najavio je ne samo da će se tako uštedjeti tristotinjak milijuna kuna na dosadašnjim razlikama u cijeni, već će se maksimalno spriječiti korupcija. Ostojić kaže kako će cijeli taj posao nadzirati povjerenstvo u kojem će biti ili pomoćnici ili načelnici ministarstava gospodarstva, pravosuđa, regionalnog razvoja, financija, policije, te DORH-a.
– To bi trebalo biti jamstvo transparentnosti cijelog postupka, ali također i osiguranje da neće biti korupcije i privilegiranih u tom poslu – kaže Ostojić.

Naime, prema njegovim rječima, u javnoj nabavi svaka je bolnica zadužena za određeni proizvod ili uslugu pa je tako KBC Zagreb zadužen za nabavu lijekova, ugradbenog i potrošnog materijala za neurokirurgiju, okulistiku te srčane elektrostimilatore, dok će KB Merkur nabavljati medicinske plinove za sve bolnice.

Riječki KBC nabavljat će testove, reagense, potrošni materijal za patologiju i citologiju, kao i antiseptičke i dezinfekcijske proizvode i posteljinu te odjeću za medicinske djelatnike. Materijal za radiologiju, kardiologiju i nuklearnu medicinu na brizi je KBC-a Sestre milosrdnice dok će KB Dubrava nabavljati kirurški materijal.
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević brinut će se o gorivu, a Klinika za ortopediju Lovran za ugradbeni i potrošni materijal za ortopediju i traumatologiju. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ugovarat će nabavu struje i telefonskih usluga te uredskog materijala.
Svi se ti ugovori potpisuju na dvije godine i trebali bi ujednačiti, ali i smanjiti cijene tih usluga. Prije dva mjeseca, kad je ministar predstavljao ovaj projekt, izišao je podatak po kojem su za iste proizvode cijene od bolnice do bolnice bile i dvostruko, pa i trostruko veće.

Foto: Nacional
Izvor: Goranka Jureško/Jutarnji.hr

Akademija-Art