Rab – Likovna kolonija Paradiso

paradiso-rab-croatia-2013 1

paradiso-rab-croatia-2013 1

Likovna kolonija Paradiso bilježi ove godine četrnaest ljeta uspješne organizatorske i izložbene djelatnosti apostrofirajući važnost umjetničkog djelovanja u predstavljanju i promociji vlastite zemlje

foto-galerija

Art kolonija Paradiso pažljivo je i promišljeno osmišljen i umjetnički angažiran projekt koji podrazumijeva razmjenu radnih i egzistencijalnih iskustava domaćih i stranih likovnih umjetnika povezujući tako i paralelno predstavljajući hrvatsku i inozemnu recentnu likovnu produkciju s ciljem da interakcijom raznorodnih stilskih, ikonoloških i kulturoloških izričaja umjetničkoj sceni pridruži jednu širu dimenziju – uključujući refleksije o iskustvima suvremene likovne umjetnosti hrvatskih, europskih i svjetskih, do sad gotovo tristotine umjetnika, ukazujući i na druge bitne segmente poput prezentacije u izložbenim prostorima ili mogućnosti njezine prezentacije kao neizostavnog dijela turističke ponude vlastite zemlje.

paradiso-rab-croatia-2013 12

A u razvoju i plasiranju umjetnosti važno je i njezino pozicioniranje u širem, međunarodnom kontekstu. Stoga se kolonija ne ograničava na hrvatsku likovnu produkciju, već susretima i djelovanjem europskih i svjetskih stvaralaca te izložbama kojima galerija Makek-Paradiso predstavlja radove nastale na koloniji diljem Europe. Pa iako internacionalno orijentiran, ovaj umjetnički projekt obilježen je mjestom svog događanja, otokom i gradom Rabom, genius lociem koji svojim povijesno-arhitektonskim lokacijama, umjetničkim artefaktima, čarobnom ariom i geo-kulturnom pozicijom markira suvremeni kulturni kontekst i ovakvim umjetničkim događajem kakav je Likovna kolonija Paradiso. I ove godine djelujući kroz tri likovna saziva predstaviti će tridesetero umjetnika iz Hrvatske i Europe.

paradiso-rab-croatia-2013 5

Na prvom ovogodišnjem sazivu koji će se održati od 19. svibnja do 25. svibnja, stvarati će desetero likovnih umjetnika: Aksana Hajdukovich, Ales Faley i Hleb Otchyk iz Bjelorusije, Borik Michal i Miloš Koptak iz Slovačke, Burga Endhardt iz Njemačke, Nedim Đikić iz Bosne i Hercegovine, Grulović Nikola iz Srbije, te Sanja Sašo i Luka Dunur iz Hrvatske.

paradiso-rab-croatia-2013 6

Pozivamo medije i sve ljubitelje umjetnosti da nam se pridruže i da poprate ovaj zanimljiv i vrijedan likovni događaj koji će završiti izložbom radova nastalih na prvom ovogodišnjem sazivu, u petak, 24.05. u 20. sati, u galeriji Makek-Paradiso u Rabu.

Sanda Stanaćev Bajzek, voditeljica kolonije