“Na ispitu je demokratičnost hrvatskoga društva”

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovijedi na sinoćnjoj misi u zagrebačkoj katedrali, među ostalim, govorio je o pitanju zdravstvenog odgoja u javnim školama. Istaknuo je kako Crkva smatra da je jedini demokratski put razgovor
Potrebno je uvažiti stajališta i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava, čija je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini, poručio je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je potrebno odgovorno dijalogizirati i tražiti zadovoljavajuća rješenja jer se radi o važnim pitanjima života i odgoja mladih naraštaja. Naglasio je kako Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program zdravstvenog odgoja te smatra da o tome treba odgovorno i stručno razgovarati.

Kardinal Bozanić je kazao da Sveti Otac i u ovogodišnjoj poruci doziva svima u svijest kako nitko ne smije nijekati ili podcjenjivati nezamjenjivu ulogu obitelji, te temeljne stanice društva, s demografskog, etičkog, pedagoškog, ekonomskog i političkog gledišta. Citirajući papu Benedikta XVI., rekao je, uz ostalo, kako je obitelj jedan od nezaobilaznih socijalnih subjekata u ostvarivanju kulture mira i da je nužno sačuvati prava roditelja i njihovu primarnu ulogu u odgoju djece, na prvome mjestu na moralnom i vjerskom polju.

Ocijenio je kako danas moderna društva sve više postaju osjetljiva na nezamjenjivu ulogu obitelji u složenim zadaćama odgoja i kvalitetnoga razvoja, istaknuvši kako je to izazov s kojim se moraju suočiti i vlade glede usklađivanja odgojne, kulturalne i obiteljske politike. Da bi obitelj uistinu mogla odgovoriti svojoj naravnoj odgojiteljskoj zadaći, potrebno je uspostaviti suradnički odnos obitelji i škole, poručio je kardinal Bozanić. 

Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj. Važno je, dakle, njegovati i razvijati suradnju između obitelji i škole kako ne bi nastali sukobi ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole, poručio je kardinal Bozanić u propovijedi na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i na početku nove građanske godine.

Foto:Pixsell
Izvor: HRT