“Momci s Madisona” dobili čak 17 nominacija za Emmy

Popularni američki serijal "Momci s Madisona", turoban prikaz života američkih antiheroja 60-tih godina prošloga stoljeća, zaradio je u četvrtak u Los Angelesu najviše nominacija za prestižnu nagradu Emmy, najvažniju nagradu američke televizijske produkcije
Na svečanosti koju je vodio američki voditelj i komičar Jimmy Kimmel, "Momci s Madisona" su dobili čak 17 nominacija, među kojima po peti puta za najbolju dramsku seriju. Jednako je toliko nominacija dobila i "Američka horor priča", mračna saga o kući opsjednutoj duhovima. Slijedi "Downton Abbey" sa 16 nominacija, te dvije mini-serije, "Hatfields & McCoys" (16) i "Hemingway & Gellhorn" (15), te ABC-ova "Moderna obitelj", proteklih nekoliko godina proglašavana najboljom humorističnom serijom i vodeći kandidat u toj kategoriji s čak 14 nominacija.
U kategoriji najbolje humoristične serije još se natječu "Teorija velikog praska", "Bez oduševljenja, molim!", "Girls", "Televizijska posla" i "Potpredsjednica".
Za pobjedu u kategoriji najbolje dramske serije ove će se godine s "Momcima s Madisona" (osvoje li ga, ući će u povijest nagrada Emmy kao prva serija s čak pet nagrada u toj kategoriji) boriti serije "Carstvo poroka", "Na putu prema dolje", "Downtown Abbey", "Igra prijestolja" i "Domovina".
U kategoriji najbolje glavne glumice u dramskoj seriji natječu se Glenn Close ("Odvjetničke bitke"), Michelle Dockery ("Downton Abbey"), Julianna Margulies ("Dobra žena"), Kathy Bates ("Harry’s Law"), Claire Danes ("Domovina") i Elisabeth Moss ("Momci s Madisona").
Za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji nominirani su Steve Buscemi ("Carstvo poroka"), Bryan Cranston ("Na putu prema dolje"), Michael C. Hall ("Dexter"), Hugh Bonneville ("Downton Abbey"), Damian Lewis ("Domovina") i Jon Hamm ("Momci s Madisona").
Na prvome mjestu po broju nominacija među televizijskim se mrežama 12. godinu za redom nalazi mreža kablovske televizije HBO, s čak 81 nominacijom, uključujući za najbolju dramsku seriju za "Igre prijestolja" i "Carstvo poroka". Na drugom je mjestu CBS sa 60 nominacija, uključujući za komediju "Teorija velikog praska" i natjecateljski reality show "The Amazing Race".
Televizijska mreža PBS iznenadila je Hollywood prikupivši čak 58 nominacija za Emmy, zahvaljujući u prvome redu serijalu "Downtown Abbey" i miniseriji o Sherlocku Holmesu, pozicioniravši se na treće mjesto. NBC je dobio 51 nominaciju, ABC 48, te Fox 26.
Nominacije za Emmyja donose prestiž i podižu gledanost te, slijedom toga, privlače oglašivače. Nagrade dodjeljuje Akademija televizijskih umjetnosti i znanosti, a ove će se godine svečana dodjela održati 23. rujna uz izravan prijenos na ABC-ju. 

Izvor: Hina

Akademija-Art