Skip to content

“Haaški sud treba osloboditi i sve Srbe”

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da oslobađajuća presuda bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju može biti prelomni čas kada bi iz Haaškog suda trebali izići i svi Srbi. Nikolić je izrazio uvjerenje da će presuda Haaškog suda Haradinaju ujediniti građane Srbije jer nepravda Srbe može samo da uzdigne, a nikako da ih obori
Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije. Sad je jasno da oni ne gledaju u Srbiji tko je koje vjere, spola ili narodnosti, oni gledaju da svi oni koji žive u Srbiji ispaštaju, dok svjetski moćnici tako budu željeli, rekao je Nikolić u Kraljevu, komentirajući oslobađajuću presudu Haradinaju.

Ovo je čas kad iz Haaškog suda treba da iziđu svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gdje će naći zločin kod političara, zapovjednika vojski i policije Srba koji se nalaze u Haaškom sudu.Sad nitko ne može imati sumnje u istinitost onoga što je Srbija tvrdila od samog osnivanja Haaškoga suda: da to nije pravičan sud i da je njegov cilj da Srbe kao narod i sve srpske države osudi na vječito savijanje glave pred nekakvim zločinima, rekao je Nikolić. 

Odluka Haškog suda da oslobodi Haradinaja nije temeljena na pravdi i pravu i osnovnim postulatima na kojima bi trebalo biti utemeljen taj sud. ICTY je očigledno formiran da bi se sudilo srpskom narodu, piše u priopćenju predsjednika Srbije.

 
Za strašne zločine nad kosovskim Srbima nitko neće biti osuđen. Takve presude potiču separatizam, otežavaju napore za uspostavljanje mira u regiji, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju euroskepticizam u srpskom narodu, kaže se u priopćenju srpskog predsjednika.
 
Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je oslobađajuća presuda Haradinaju bila očekivana, da je posljednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Haškog suda, ali će Srbija, unatoč tomu, nastaviti pregovore s Prištinom jer je to u njezinu interesu.
 
Šef vladina ureda za odnose s medijima Milivoje Mihajlović rekao je za B92 da ga oslobađajuća presuda Haradinaju nije iznenadila jer se u javnosti već spekuliralo o tome. Ovo je težak udarac za pravdu i ozbiljna je prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ovakva presuda izazvat će buru nezadovoljstva Srba na Kosovu, pogotovo onih koji su se sreli nekada s Haradinajem i djelovanjem OVK na Kosovu. Također ovakvom oslobađajućom presudom bit će razočarani i svi koji misle da će biti pomirenja u ovoj regiji, poručio je.
 
Mihajlović je istaknuo kako je ICTY dao do znanja Srbiji da se stavio na jednu stranu. U takvoj situaciji, smatra on, položaj Srba na Kosovu može biti pogoršan jer je sada legitimno stajalište da niko nije kriv za zločine počinjene nad Srbima. 

Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić poručio je povodom oslobađanja Haradinaja kako Srbija ne smije klonuti duhom i da se treba pripremiti za raspravu o Haaškom sudu koju je zakazao za travanj. Ovo su dani zla. Ne smijemo klonuti duhom. Spremimo se za 10. travnja 2013., dan istine, napisao je na Tweeter profilu.

Haradinaj i ostali oslobođeni

Europska komisija je primila na znanje presudu Haškog suda koji je oslobodio bivšeg kosovskog premijera Haradinaja i još dvojicu optuženika te pozvala sve strane u regiji da nastave raditi na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima. Komisija je primila na znanje današnju presudu suda u predmetu protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Komisija ne komentira sudske odluke ICTY-a. Međutim željeli bismo još jednom istaknuti naše snažno ohrabrenje svim našim partnerima u regiji da nastave raditi na pomirenju i jačanju dobrosusjedskih odnosa, rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

 
Bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte izjavila je da nije začuđena oslobađajućom presudom, nego činjenicom da je bilo teško prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njih.
 
Tužitelj za ratne zločne Vladimir Vukčević izjavio je za Blic da je presuda Haradinaju nepravedna i nije satisfakcija za žrtve. Problem sa svjedocima je onemogućio da se izvedu svi dokazi. Na to je upozorilo i prvostupanjsko vijeće ICTY-ja. Moramo biti hladne glave jer jedino regionalnom i međunarodnom suradnjom možemo doći do kakve takve satisfakcije za žrtve.
 
Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da je danas tužan dan za pravdu i da će sigurno utjecati na nastavak dijaloga s Prištinom koji će biti otežan. Presuda je potvrdila da postoji opljačkana srpska imovina, ali ne i oni koji su je pljačkali, da postoje oteti Srbi, ali ne oni koji su oteli, i da postoje ubijeni Srbi, ali ne i oni koji su ih ubijali, rekao je Vulin Tanjugu i dodao da je sud u Haagu dokazao da nije ni sud.
 
Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić ocjenio je da će presuda samo dalje urušiti kredibilitet Suda i da će znatno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Za predsjednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu presuda Haradinaju bila je očekivana jer su prije toga oslobođeni Naser Orić i Ante Gotovina i drugi koji su činili zločine nad Srbima.  

Oslobađajuća presuda izazvala je brojne negativne reakcije i među Srbima na Kosovu. Zastupnica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je da je Srbima na Kosovu najteže zbog te oslobađajuće presude.  Mi više međunarodni sud u Haagu ne volimo nazivati ni sudom ni pravdom, jer je loš primjer za procese na kojima EU insistira, a to je reformiranje pravosudnog sustava i zahtjev da sudovi u Srbiji i regiji funkcioniraju bez utjecaja politike pa ako hoćete i korupcije. Pravda se pogubila negdje, a obiteljima žrtava ne preostaje ništa osim da žale za ubijenima, dodala je.

Srpska Udruga obitelji otetih i ubijenih Srba na Kosovu ocijenila je da oslobađajuća presuda predstavlja ruganje srpskim žrtvama i nanošenje dodatne boli njihovim srodnicima. U priopćenju se tvrdi da su Haradinaj i njegovi najbliži suradnici pomagači u najmonstruoznijim zločinima nad kosovskim Srbima, no da su zahvaljujući nerazumnoj i neshvatljivoj presudi Haškog suda oni od danas nevini i pušteni na slobodu.

Euforija u Prištini 

U trenutku kada je sudsko vijeće izreklo svoju odluku, počelo je slavlje diljem Kosova. Vatromet uz koji se slavilo na Trgu Majke Tereze trajao je dulje nego prethodnog dana na proslavi Dana zastave i 100. godišnjice države Albanije koja je održana na istome mjestu. 

Prezadovoljni smo presudom. Sada slijede svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou, rekao je Besnik Tahiri, savjetnik Haradinaja i član predsjedništva Alijanse.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozdravila je odluku o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera i dvojice njegovih suboraca. Rekla je da je to dokaz da naša pravedna borba i čelnici našeg oslobodilačkog rata nisu krivi za ratne zločine za koje su bili optuženi.

Odluku Haškog suda pozdravio je i kosovski premijer Hashim Thaci ocjenjujući oslobađajuću odluku pravednom.Ova odluka je snažan dokaz da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila pravednu borbu za slobodu i nije počinila ratne zločine za koje su nepravedno optuženi, navodi.

Mediji su najavili da će Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj i Idriz Balaj biti popodne svečano dočekani u prištinskoj zračnoj luci.

Foto: Tanjug
Izvor: HRT