“Finlandia” u Regionalnom ciklusu “Točka-Tačka-Pika”

I ovoga tjedna, točnije u petak, 22.2.2013.g., vodimo Vas na koncert u sklopu Regionalnog ciklusa Točka-Tačka-Pika pod nazivom Finlandia

Uz orkestar Zagrebačke filharmonije gostuju beogradski maestro Vladimir Kulenović i mladi slovenski violončelist Jaka Stadler.
Maestro Vladimir Kulenović nakon završetka poslijedimplomskih studija na školi Julliard u New Yorku, pod mentorstvom maestra Jamesa DePreista i šefa dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta, imenovan je zamjenikom glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i Opere države Utah u Salt Lake Cityiju, kao i glavnim dirigentom Ljetnog muzičkog festivala u Japanu.
Maestro Kulenović u dosadašnjoj karijeri nastupao je s mnogobrojnim orkestrima: Orkestrom Kanadskog nacionalnog umetničkog centra, Beethoven-Orkestrom u Bonnu, orkestrima muzičkih festivala Verbiera, Aspena, Mozarteuma, i Cabrillo Festivala savremene glazbe u Kaliforniji, Novim Amsterdamskim Simfonijskim orkestrom i mnogim drugima.
Od 2007.- 2009.g. Maestro Kulenović je bio asistentom Baltimorske Opere, Baltimorskog Simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra Peabody instituta, gde je magistrirao dirigiranje u klasi Gustava Maiera i Marin Alsop. Pored redovnih studija usavršavao se na majstorskim tečajevima Kurta Masura u New Yorku, Verbieru i Bonnu. Nakon studija klavira započetih u rodnome Beogradu, školovanje u SAD-u nastavio je na Bostonskom konzervatoriju na kojem je kao prvi student generacije diplomirao klavir i dirigiranje.
Gostovanja u tekućoj i sljedećoj sezoni uključuju nastavak suradnje s Beogradskom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom i Zagrebačkom filharmonijom te s drugim svjetski znamenitim orkestrima i solistima.
Violončelist Jaka Stadler počeo je učiti violončelo sa sedam godina, a kao posebno nadaren učenik se, već s 15 godina, upisao na Muzičku akademiju u Ljubljani. Diplomirao je 2002.g. u klasi prof. Cirila Škerjanca, a tijekom studija sudjelovao je na brojnim natjecanjima u Sloveniji i u inozemstvu te osvojio sedam najviših priznanja. Od  2000. do 2003. godine bio je članom Omladinskog orkestra Gustav Mahler te solo violončelist Mlade Münchenske filharmonije. Po završetku studija u Ljubljani nagrađen je studentskom Prešernovom nagradom Sveučilišta u Ljubljani.
Godine 2005. bio je pozvan na audiciju za Akademiju Simfonijskog orkestra Bavarskoga radija (i jedini položio od 40 kandidata).Iste je godine za svoj rad dobio počasnu Nagradu Europske kulturne zaklade iz Beča. Studij je nastavio u klasi prof. Ven-Sin Janga na münchenskoj Visokoj školi za glazbu, a usavršavao se i kod slavnih pedagoga(Eleonore Schönfeld, David Geringas, Martin Ostertag, Wolfgang Boettcher, Franz Helmerson). Do sada je pod vodstvom vrhunskih dirigenta – kao što su Claudio Abbado, Mariss Jansons i Lorin Maazel, svirao u renomiranim orkestrima (Orkestar Bavarske državne opere, Bamberški simfoničari, Omladinski orkester Gustav Mahler, Simfonijski orkestar Bavarskoga radija …). Od 2008. do 2010. godine bio je prvim solo violončelistom filharmonijskog orkestra u Kataru, a u rujnu 2010.g. pridružio se violončelističkoj dionici Simfonijskog orkestra Bavarskoga radija.
Ova posebna koncertna večer na temu „Finlandia“ započet će skladom Jeana Sibeliusa 1.simfonija u e-molu, nastaviti Koncertom za violončelo i orkestar u e-molu Edwarda Elgara u kojem će zagrebačka publika imati prilike uživati u izvedbi mladog slovenskog violončelista, a završiti još jednom skladbom iz skladateljskog pera Jeana Sibeliua –  „Finlandiom“
Sibeliusova osebujna glazba obogaćena finskom tradicijom i nordijskim narodnim melosom te Elgarovo izražajno snažno i orkestralno rafinirano djelo koje već u prvim notama pogađa slušatelje i više su nego dovoljan razlog da u petak bude s Zagrebačkom filharmonijom i ovim sjajnim mladim glazbenim umjetnicima.