Švedsko Vijeće za radio i televiziju proglasilo je dokumentarac "Grad koji je žrtvovan" pristranim

 
Stručna komisija švedskog Vijeća za radio i televiziju ocijenila je dokumentarac o genocidu u Srebrenici "Grad koji je žrtvovan" pristranim te će zabraniti njegovo emitiranje, pišu danas švedski mediji, prenosi Klix.ba
 
Švedska televizija SVT u kolovozu 2011. prikazala je dokumentarac Norvežanina Ola Flyuma i Davida Hebditcha o genocidu u Srebrenici koji je bošnjačka dijaspora te zemlje osudila jer grubo vrijeđa srebreničke žrtve te je tražila od autora da se javno ispriča.
Državljani BiH s adresom u Švedskoj naveli su da film na iskrivljen način prikazuje događaje u Srebrenici iz 1995. godine i opravdava genocid nad Bošnjacima. Švedska televizija najavljivala je da dokumentarac daje djelomično novi pogled na ono što je prethodilo genocidu, no tamošnje Vijeće za radio i televiziju priopćilo je da je odsutnost debate ili problematiziranje u vezi prikazivanja kontroverznog dokumentarca u suprotnosti sa zahtjevom o nepristranosti.
"Grad koji je žrtvovan" dokumentarni je film koji se bavi političkom igrom koja je prethodila genocidu u Srebrenici. Na početku programa navodi se da se o događajima u Srebrenici govori pomoću novih izvora i slika te da su preživjeli ispričali senzacionalnu priču koja daje djelomično novu sliku o genocidu. Međutim, prikazivanje jednog dokumentarnog filma sa sadržajem tako kontroverzne naravi i na tako nekritičan način u opreci je sa zahtjevom o nepristranosti", priopćeno je iz Vijeća za radio i televiziju Švedske, prenosi Klix.ba.
Foto: Screenshot
Izvor: IČ / Vecernji.hr

Akademija-Art