Skip to content

Pusić: Otići ću iz Vlade ako HNS hoće da idem protiv Bandića i Bernardića

Izuzetno važan i sadržajan posjet – tako će ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rezimirati posjet Hillary Clinton Hrvatskoj, neposredno nakon što se s visokom gošćom oprostila na zagrebačkom aerodromu. Koje su najvažnije poruke američke državne tajnice Hrvatskoj?

– Nekoliko je važnih poruka. Prva je da američka politika, što se tiče regije, ostaje konzistentna. Drugo, Amerika tretira Hrvatsku kao svoga saveznika u regiji. Washington je dugo gledao i tražio partnersku državu. Danas smatra da je Hrvatska sposobna odigrati tu ulogu.Treće, dobili smo ohrabrenje vezano uz dosad učinjene promjene. Hillary Clinton , kao jedna od najiskusnijih političara na svijetu, razumije sve nijanse naše situacije. Ona vidi – kao što to i sami vidimo – da smo još daleko od cilja, ali napravili smo velike pomake, idemo u dobrom smjeru i sposobni smo voditi reformske procese. Državna tajnica prepoznaje činjenicu da se uključenje Hrvatske u Europsku Uniju razlikuje od svih dosadašnjih proširenja. Rekla bih da je to prvo proširenje sa zadatkom.
 
Pitanje sigurnosti

Što Hrvatska ima kao svoj zadatak?
– Odnos prema regiji. Ali taj nam zadatak nije nametnut, nego ga smatramo svojim vitalnim interesom. Stabilni odnosi u susjedstvu jedan su od uvjeta naše sigurnosti.

Kako gospođa H. Clinton vidi hrvatsku ulogu, nakon što je obišla sve centre regije i nakon što se Hrvatska suočila s problemom da teško može uspostaviti komunikaciju s novim predsjednikom Srbije?
– Nismo bez komunikacije sa Srbijom. S ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem dogovaramo teme na kojima će se raditi, počevši od rješavanja pitanja nestalih pa sve do europske suradnje. Kad se uspiju postići neki opipljivi rezultati, na red će vjerojatno doći i drugi susreti.
 
Ljubljanska banka

Vjerujete da neće biti potrebe za američkom pomoći u rješavanju problema sa Slovenijom oko ratifikacije hrvatskoga pristupnog sporazuma?
– Zaista smatram da su Slovenija i Hrvatska nastali problem kadre samostalno riješiti. Financijski stručnjaci faktički su već dogovorili svoj prijedlog rješenja za Ljubljansku banku i uskoro će ga predstaviti hrvatskoj i slovenskoj vladi. To je, naravno, kompromisno rješenje, no mislim da bismo s njim mogli živjeti. Ali vidjet ćemo… Vlada odlučuje, i to ne samo jedna, obje se strane moraju složiti.

Kako objasniti razliku između onoga što nam se u zadnje vrijeme događalo s Njemačkom i vrlo pozitivnih američkih ocjena o spremnosti za priključenje EU?
– S Njemačkom nam se zapravo nije ništa događalo. Jednostavno se moramo naviknuti da će uvijek biti disonantnih mišljenja. Valja izaći iz kolektivne psihologije da nakon svake pozitivne ocjene postajemo neuračunljivo bahati, a nakon svake kritike mislimo da je kraj svijeta.
 
Energetski projekti

Za razgovora s državnom tajnicom H. Clinton opet se kao ključni nametnuo problem naše poslovne indisponiranosti. Ne znamo privući investitore. Zašto se u tom pogledu već godinama ne uspijevaju ostvariti nikakvi pomaci?
– Godinama nema pomaka jer se godinama na tome ništa nije ni radilo. Za stvaranje stimulativne poduzetničke klime bitno je nekoliko u biti jednostavnih stvari: smanjivanje poreza na dobit, funkcioniranje institucija, prvenstveno upravnih, dakle uklanjanje birokratskih prepreka, te pravna sigurnost, to jest funkcioniranje pravosuđa. Na tome se radi, ali dok to ne profunkcionira, situacija se mora premostiti pokretanjem neke vrste New Deala, u prvom redu energetskim projektima.

Hoće li već započete pripreme za predstojeće lokalne izbore utjecati na rad Vlade i kako?
– Nadam se da će se na lokalnim izborima manje-više preslikati koalicije koje postoje na nacionalnoj razini. U tom slučaju, računam da izborna kampanja neće ni na koji način poremetiti rad Vlade. A pomoći će da se možda malo pametnije i bolje organizirano bavimo i komuniciranjem s javnošću, što nikako nije loše, jer je taj važan aspekt dosad u radu Vlade bio prilično zanemaren.

No, zaoštrava se retorika između SDP-a i IDS-a u ratu za Istru, između SDP-a i HNS-a jačaju napetosti zbog Zagreba. Mogu li interesi pojedinih stranaka na lokalnim izborima poremetiti stabilnost koalicije?
– Ne mogu. Sigurna sam da će se u Zagrebu postići dogovor SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na izbore.
 
Politički interes

Nedavno je iz vaše stranke puštena informacija da biste mogli biti HNS-ov kandidat za gradonačelnicu Zagreba?
– To je nekakav načelni stav jer je Zagreb ne samo moj grad nego na neki način i moj politički interes. Mislim da su u modernim uvjetima veliki gradovi motori modernizacije država. Ali uvjerena sam da ćemo postići dogovor sa SDP-om, a ja ću svakako dati sve od sebe da grad dobije kvalitetnu vlast, koliko je to u danim okolnostima maksimalno moguće.

Ne razumijem, postoji li zaista mogućnost da se kandidirate za zagrebačku gradonačelnicu ili je vaše ime upotrijebljeno kao sredstvo pritiska na zagrebački SDP koji izbornoj koaliciji s HNS-om nikako nije sklon?
– Ideja da se o razgovorima koje smo vodili unutar stranke obavijesti javnost nije moja i vjerujem da nije došla iz HNS-a. Ne znam kako se to dogodilo. Međutim, kao što sam rekla, kad bi situacija bila takva da se u Zagrebu ne može dogovoriti neka ozbiljna opcija, onda bi i o takvoj mogućnosti vrijedilo razmisliti. Odnosno, osobno bih je uzela u razmatranje.

Dakle, kad bi, kako kažete, bila takva situacija, zamijenili biste ministarsku funkciju za kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba?
– Pa kad bi bila takva situacija… Ali sigurna sam da je neće biti.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Izvor: Jutarnji.hr
See also  Broj Hrvata - katolika opasno se u BiH smanjuje. Nestaje jedan narod