Pupovac usporedio Viviane Reding s Judith Reisman

pupovac

pupovac

U emisiji ‘Dnevni red’ na 24sata TV-u o odnosu Hrvatske s Europskom komisijom i Lex Perkoviću govorio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac. Kazao je kako su napravljene neke greške koje su pridonijele ovakvom stanju. Istaknuo je kako bi bilo kontraproduktivno ako bi Vesna Pusić podnijela ostavku

‘Različiti su jezici u pitanju, a i inače smo zakon trebali mijenjati da bi ga uskladili s EU. Sve se ovo pretvorilo u ideološko političku kampanju koja Hrvatskoj ne treba, a vjerujem da ne treba ni EU’, rekao je Pupovac, prenosi 24sata.hr.

‘Premijer je u jednoj stvari bio u pravu, a to je princip ravnopravnosti u EU. On je jedan od vrlo ozbiljnih principa i vidi se da je on na kušnji. Argumentacija premijera da su neke zemlje manje ravnopravne stoji’, smatra Pupovac i dodaje da bi, da je bio izravno uključen u cijeli proces, izbjegao neke tonove koji nam kao članici EU sada ne trebaju.

Sveta Vivijana kao Judith Reisman

Na pitanje misli li da postoji ideološka veza povjerenice Vivian Reding i HDZ-a, kazao je kako je Reding jedna u nizu koja je uvedena u hrvatsku politiku kako bi se pokazalo koje vrijednosti u Hrvatskoj trebaju biti.

‘Gospođa Reding se pretvorila u svetu Vivian. U naš politički život ju se uvelo kako bi se ovu vlast proglasilo nenarodnom i komunističkom. Imali smo Judith Reisman, sada imamo Reding, onda će biti još netko’, kaže Pupovac.

Smatra da između premijera i HNS-a postoje razlike.

‘Bilo bi mudro, a to je moj stav i stav stranke koju predstavljam, kad je posrijedi pravna dimenzija slučaja, Vlada mora naći načina da se sporazumije s EK, ali bi i ona sa svoje strane trebala naći neka vrata za izlaz iz ove krize. Vlada i premijer su odlučili da mijenjaju i zakon i Ustav i zato premijer traži neku vrstu odgode. Trebalo bi doći do rješenja u što kraćem roku’, smatra Pupovac.

O izjavi Mate Granića da bi ministrica Pusić zbog nastale situacije i pokretanja sankcija protiv Hrvatske trebala dati ostavku, Pupovac kaže kako je Granić sada lobist za privatne interese te se nije dugo oglašavao pa je ta izjava njegov izlet u područje u kojemu dugo nije bio.

‘Ne vidim razloga da ministrica daje ostavku. Ona je vrlo važan akter u ovom procesu, i njezina komunikacija može biti vrlo značajna za rješenje ovog spora. Ostavka bi samo produbila problem i apsolutno sam protiv toga’, zaključuje Pupovac.

Upitan o odnosu premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, zaključuje kako je šteta što se razlike među njima nisu odmah vidjele te se nada da će uskoro doći do nekog ozbiljnog razgovora između premijera i predsjednika kao dvojice sukreatora vanjske politike.

‘Ono što je za javnost važno, to je da nema spora da je Vlada spremna promijeniti zakon, ali je ostalo pitanje vremena, ili 1. srpnja 2014. ili bez vremenskog ograničenja’, poručuje Pupovac. (Foto: Luka Gerlanc/Cropix 24sata.hr/tportal.hr)