Skip to content

Pupovac pozvao Vladu: Ne dajite potporu Vukovarcima

vukovar groblje

Josipović: Smiriti situaciju u Vukovaru

Pupovac zaboravio razoreni Vukovar i pozvao Vladu: Ne dajite potporu onima koji u Hrvatskoj pozivaju na međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i predstavnici brojnih braniteljskih udruga Vladi su dali rok od 14 dana da u Vukovaru skinu jedinu preostalu ploču s ćiriličnim natpisom.

Podupiru mladog policajca koji je priznao da je skinuo jednu od ploča. Također su dodali da mobiliziraju sve branitelje od Dubrovnika do Vukovara na moguće akcije, ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Pozvali su na dijalog tri predsjednika – Vlade, Sabora i države.

Problem u Vukovaru veći je od problema ćiriličnih ploča, izjavio je predsjednik Ivo Josipović, podsjećajući kako je upozoravao da treba otvoriti dijalog o odnosima većine i manjine, te graditi međusobno povjerenje.

Završio prosvjed u Vukovaru, suspendirani policajac pušten

Volio bih da se cijeli spektar politički i društveno relevantnih osoba, organizacija i političara uključi u raspravu koja bi trebala smiriti ovo stanje. Vidim da se svako malo nešto sruši i napravi nešto što nije u duhu dobrih međunacionalnih odnosa, poručio je.

‘Ne igrajte se vatrom!’

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao je danas Vladu i oporbu da ne daju potporu onima koji u Hrvatskoj pozivaju na međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje poručivši kako ćirilično pismo nije ratni demon niti je ratno sredstvo, već komunikacijsko sredstvo i dio povjesne i kulturne tradicije Srba, ali i Hrvata.

Vrijeme je da se prestane koristiti ćirilica kao sredstvo za razgradnju međuetničkog povjerenja, stvaranje netolerancije i bezakonja, poručio je Pupovac na konferenciji za novinare koju je u Vukovaru sazvalo Zajedničko vijeće općina.

Ploča skinuta i u Zagrebu

Danas smo se okupili zbog razgradnje povjerenja, obezvrjeđivanja Ustava i zakona i zbog poziva na rušenje vlasti, rekao je Pupovac pozvavši sve političke aktere u državi da se ‘ne igraju vatrom’, pojasnivši kako pod time misli na suspendiranje vlastitih zakona, davanje prava onima koji ih žele suspendirati, kao i njihovo razumijevanje.

Također je izrazio žaljenje što je noćas sa zgrade Društva ‘Prosvjeta’ u Zagrebu skinuta ploča koja se na tom mjestu nalazi od 1990. godine i nitko je do sada nije dirao.  (Foto: Danijel Soldo/CROPIX, HRT)