Pula – Performance Ante Rašića

Performance zagrebačkog umjetnika Ante Rašića

Umjetnost je lijepa – nemogućnost slike mogućnost je ambijenta održati će se u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u utorak, 17. 01. 2012., s početkom u 19.00 sati.

Performance u kojem će umjetnik uživo izvesti svoj rad, svojevrsna je najava samostalne izložbe Ante Rašića: Umjetnost je lijepa koja će se otvoriti povodom Noći muzeja u petak, 27.01.2012. u Arheološkom muzeju Istre (Sveta Srca) i Muzeju suvremene umjetnosti Istre (Stara tiskara) od 19 do 01 sat.
Umjetnost je lijepa (2011) svjedoči vokaciju slikara. Raskošan je, a posve jednostavan performans / prostorna instalacija, koji privremeno prisvaja ambijent prostora u kojem je smještena. Svojevrsna posveta velikoj slikarskoj apstrakciji, ali prije svega Rašićeva interpretacija vlastita kontroliranog automatizma, promišljene slučajnosti koja ponajbolje otkriva umjetnikov zaigrani svjetonazor: umjetnički i ljudski. U području čiste kreacije, skladanjem polja slike osnovnim elementima kompozicije: oblikom i bojom. Samo slobodan čovjek može se igrati, uživati i zrcaliti kreativan proces stvaranja koji je utkan u temelje umjetnosti. Sloboda, lakoća, igra, ljepota…, propitivanje kraja slikarstva prostornom slikom koja sažima ozbiljno bavljenje vlastitom profesijom. Autoironično, prožeto humorom, ali bremenito i danas aktualno krležijansko propitivanje: Ako uopće slikati, kako? Nakon iskustva multimedijski umrežena svijeta, kako predočiti, kako uspostaviti sliku? Sintagma umjetnost je lijepa uistinu kroz prizmu humanističkoga svjetonazora i vjere u oblikovanje svijeta umjetnošću sadrži i etičku komponentu. Jer lijepo u autorovu panoptikumu znači i dobro. Lijepa umjetnost ujedno je i dobra, i obrnuto. Kolorističko-refleksivni prostorni ambijent počast je nizu umjetnika: Arpu, Pollocku i Cesaru, Kožariću i Šuteju – ludistička komponenta.
Željko Marciuš (dio teksta iz kataloga izložbe „Umjetnost je lijepa“)

Mladen Lučić
msui.luc@gmail.com

Akademija-Art.hr