Pula: Književni parovi – kolaboracijsko pisanje

Književna večer u Puli

Udruga za proizvodnju kulture ZVONA i NARI u suradnji s ogrankom Društva hrvatskih književnika iz Pule pripremila je 3. 5. 2012. književnu večer posvećenu "Knjizi o Sunčani i Severu" (Sisak, 2011.), ali i široj temi suradnje u književnom stvaralaštvu.
 
Utemljitelji udruge ZVONA i NARI Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen bave se pitanjem književne suradnje teorijski, ali i u praksi. Na toj su temi i doktorirali u Americi, gdje su objavili i dvije zajednički napisane prozne knjige. "Knjiga o Sunačni i Severu", posvećena Sunčani Škrinjarić i Josipu Severu tretira također tu temu, podsjećajući na vezu dvoje književnika koje je ta veza inspirirala u književnom stvaranju.

Fotografija  iznad: Svratište za pisce ZVONA i NARI u Ližnjanu


Ludwig Bauer i Lidija Dujić

Knjiga je uokvirena uvodnim esejom Lidije Dujić, koji se prvenstveno bavi Sunčanom Škrinjarić, i zaključnim esejom Ludwiga Bauera koji je svoj tekst u većoj mjeri orijentirao prema kolegi i prijatelju Josipu Severu. Unutar tog okvira nalaze se tekstovi za koje je jedan član para bio inspiriran onim drugim; tu su zastupljene i poznate "Severilije" Sunčane Škrinjarić i stihovi koje je Sever pisao "svojoj dami". Dodane su i zanimljive memorabilije iz njihova zajedničkog života; nizovi fotografija, faksimili pisama i dopisnica ponekad su rječitiji od kompleksnih tekstova.

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen iskoristili su ovu priliku da publici predstave i autore knjige Ludwiga Bauera i Lidiju Dujić kao najpoznatiji suvremeni naš književni par. U nadahnutom razgovoru, kojem se pitanjima pridružila i publika, razotkrilo se da ovo dvoje, uz knjige koje su zajednički potpisali, zajedničkima smatraju i mnoge od onih na kojima je samo jedan autorski potpis.


Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen pred ulazom u svratište za pisce Zvona i nari

"Lidijina podrška za mene je dragocjena", istaknuo je Bauer, "posebno u ambicioznom projektu kao što je roman. U suradnji s njom razrješavam svoje dileme, a nakon što je roman završen, ne šaljem ga izdavaču prije nego što tekst prođe Lidijinu redakturu."

Ova književna večer potvrdila je da je tema suradnje književnika pri pisanju, ne nužno i parova, vrlo široka i da obuhvaća neslućeno velik broj primjera u praksi pa se nudi i kao zanimljivo područje znanstvenog istraživanja.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art