Skip to content

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u S. Brodu: Pacijent u stabilnom stanju

Pacijent iz Slavonskog Broda, kod kojeg je jučer utvrđen u Hrvatskoj prvi vjerojatni slučaj groznice izazvane virusom zapadnog Nila, u stabilnom je stanju, a liječenje napreduje prema planu, izvijestio je danas Ante Cvitković, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije

Nalazi su napravljeni u Službi za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu. Kako bi liječnici bili sigurni u rezultate ove analize, još se čeka dodatna potvrda iz referentnog laboratorija. Potvrda jučerašnjih nalaza očekuje se za 10-tak dana, istaknuo je Cvitković.
Oboljeli 65-godišnji muškarac hospitaliziran je u Općoj bolnici u slavonskom Brodu prije mjesec dana i trenutačno se nalazi na Odjelu za infektivne bolesti.
"Bolesnik je u početku bio prilično teškog općeg stanja. Već se polako oporavlja i njegov život nije u opasnosti. Sada trebamo imati strpljenja i čekati njegovo ozdravljenje i puštanje iz bolnice", kaže Nenad Pandak, šef Odjela infektologije.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić ponovno je istaknuo danas kako se građani Hrvatske ne trebaju bojati od virusa zapadnog Nila, da je pacijent hospitaliziran u slavonskobrodskoj Općoj bolnici stabilno, te kako je infekcija najvjerojatnije uvezena iz Vojvodine s područja Bačke.
"Ali poruka je – ne treba paničariti, jer se ta bolest ne prenosi sa čovjeka na čovjeka već ubodom komarca. A ove godine obavljena je dobra dezinfekcija i to upravo na slavonskom području. Stožer je održao danas sastanak, prate ovu infekciju i eventualne nove pojave i simptome kod naših građana i sukladno s time će reagirati", rekao je ministar Ostojić danas u Donjem Lapcu prilikom eNaručivanja, koje Ministarstvo zdravlja i HZZO provode kao pilot projekt u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji.
Iz brodsko-posavskog Županijskog zavoda za javno zdravstvo ponovno ističu da virus zapadnog Nila u pravilu izaziva kratkotrajne i lagane bolesti, koje karakterizira nekoliko dana povišene temperature i bolovi u mišićima, kostima i zglobovima, te ponekad osip. Manje od jedan posto oboljelih razvije tešku bolest koja se manifestira neurološkim simptomima poput upale mozga i moždane ovojnice, kao što je slučaj u bolesnika hospitaliziranog u bolnici u Slavonskom Brodu. Smrtnost je zabilježena samo kod bolesnika kod kojih je zabilježena teža klinička slika, koji u ukupnom broju oboljelih čine manje od jedan posto", kaže dr. Pandak.
I u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije procjenjuju, na osnovu simptoma koje je pacijent imao pri dolasku u bolnicu, kako je virusom zapadnog Nila zaražen na području Bačke u Vojvodini gdje je boravio krajem srpnja. Od trenutka zaraze za inkubaciju virusa potrebno je 10-tak dana što se poklapa s vremenom dolaska u slavonskobrodsku bolnicu. 

Izvor: Hina

Akademija-Art