Prvi popis stanovništva u samostalnoj BiH

etnicka-karta-bih-1991

 

Od 1. do 15. listopada 2013. u Bosni i Hercegovini se provodi popis stanovništva, prvi od stjecanja neovisnosti. Prvi rezultati bit će objavljeni u roku od 90 dana, a potpuna statistika do sredine 2016. godine

Koliko stanovnika ima BiH? Prema podacima državne Agencije za statistiku Bosna i Hercegovina ima 3.839.737 stanovnika. EUROSTAT navodi da u BiH živi 3.843.000 stanovnika. Kada se zbroje podaci entitetskih zavoda za statistiku, dolazi se do broja od 3.771.038, dok američke obavještajne službe (CIA) procjenjuju da u BiH živi 4.600.000 stanovnika. Točan odgovor na pitanje koliko ta zemlja ima stanovnika bit će poznat nakon predstojećeg popisa stanovništva.

Nositelj provođenja popisa u BiH je Agencija za statistiku BiH. Glavna metodologinja Agencije Nora Selimović pojašnjava da je sudjelovanje u popisu zakonska obveza svakoga građanina te da oni koji to odbiju mogu očekivati pokretanje sudskog postupka. Popisom će biti popisane sve osobe nastanjene u BiH duže od jedne godine, a ispitanici su dužni odgovoriti na sva pitanja osim na ona koja se odnose na vjersku i etničku, odnosno nacionalnu pripadnost. „Nama trebaju podaci o tome koliko smo stari, koliko smo obrazovani, da li radimo, gdje i kako živimo, da li imamo struju i vodu itd.”, kaže Nora Selimović.